Deputatul Daniel Fenechiu a declarat, în exclusivitate pentru „România liberă“, că propunerile care vor modifica legislația dură cu privire la fumatul în spațiul public au fost adoptate de Senat.
Controversele cu privire la modificarea extrem de durei legi antifumat aflate în prezent în vigoare continuă. Comisia de Sănătate din Senat a respins schimbările propuse într-un proiect legislativ ce prevedea înfiinţarea unor cluburi de fumători şi care redefinea spaţiul public închis.
Dar deputatul Daniel Fenechiu, inițiatorul unui alt act normativ ce ar trebui să modifice aceeași lege antifumat, susține că amendamentele propuse de el au fost adoptate și au fost respinse doar cele care erau redundante.
„Cred că nu s-a înţeles ce s-a întâmplat în Comisia de Sănătate. În realitate nu s-a schimbat nimic, aşa cum a fost prezentat în presă. După apariţia legii care făcea mai dure prevederile antifumat şi după ce Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate pe motiv că dreptul la fumat nu este un drept constituţional, eu am făcut o propunere legislativă în care am încercat să rezolv cele două probleme care cred că existau în lege, respectiv redefinirea spaţiului public închis – care în legea actuală e prevăzut ca fiind orice spaţiu cu acoperiş sau tavan şi doi pereţi – şi înfiinţarea unor spaţii exclusiv pentru fumători, în care să nu se servească masa. Asta a fost propunerea mea legislativă. Am depus-o şi a ajuns prima dată la Senat, s-a înregistrat şi a intat în procedura normală“, a precizat deputatul.
Daniel Fenechiu a arătat că, între timp, Guvernul Cioloş a pus pe ţeavă o lege în procedură de urgenţă care se referea la marcarea ţigărilor, dar modifica și legea antifumat.
„Am fost sesizaţi în legătură cu această problemă de către senatoarea Vasilica Miron, care m-a întrebat dacă n-aş fi de accord ca lucrurile pe care le-am propus în lege să le transform în amendamente, să vin cu ele la iniţiativa Guvernului, care, fiind în procedură de urgenţă şi având avizele pe forma lor, se va mişca mult mai repede. Şi pentru că, evident, vine iarna, am fost de acord. Comisiile de la Senat au admis toate amendamentele mele, au reformulat câte ceva pe acolo, le-au băgat în plen, unde legea Guvernului Cioloş cu amendamentele lui Fenechiu a fost adoptată“, explică deputatul.
Proiectul modificat a ajuns acum la Camera Deputaților. „Între timp, şi propunerea mea legislativă a ajuns la Senat, iar Comisia de Sănătate a spus «Fraţilor, le-am aprobat ca amendamente!». Am văzut că toată presa a dat că au fost respinse amendamentele mele, dar nu a fost aşa, şi în Comisie asta s-a spus, că nu se poate face o lege pe ceva ce am aprob at deja“, a insistat Daniel Fenechiu.
Deputatul a arătat că, în acest fel, rămâne în circuitul legislativ doar proiectul Guvernului Cioloş, cu amendamentele sale. „Între timp, s-au mai făcut şi alte amendamente. A venit doamna deputat Aurelia Cristea cu amendamentele să nu se fumeze în maşină dacă ai un copil minor sau o femeie însărcinată, amendamente pe care eu le susţin, sunt civilizate, sunt corecte“, a declarat pentru „România liberă“ Daniel Fenechiu.
Întârzieri la transpunerea Directivei Tutunului
De cealaltă parte, reprezentanții industriei tutunului afirmă că această confuzie creată în jurul modificării legii antifumat este voită.
„Ceea ce ne interesează pe noi este transpunerea Directivei Tutunului, care este obligatorie, se referă la producţie şi comercializare, şi care ar fi trebuit transpusă de autorităţile române la 20 mai 2016“, a explicat pentru „România liberă“ Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs&Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.
Această directivă întârzie şi este voit întârziată şi anul acesta din cauza disputei cu locurile unde se poate fuma, afirmă Gilda Lazăr, deși cele două subiecte nu au legătură.
„Directiva este obligatorie şi este întârziată. Povestea cu fumatul în locurile publice nu este obligatorie, dar ţine agenda publică“, a susținut Gilda Lazăr.
Mircea Dinescu: „Nu sunt un fanatic antifumător“
Dacă industria suferă, localurile încă se descurcă, susține Mircea Dinescu, proprietarul restaurantului „Lacrimi şi Sfinţi“ din Centrul Vechi al Bucureștiului.
„Nu ştiu în ce măsură mă afectează această lege, pentru că la mine vin foarte mulţi străini care sunt obişnuiţi să fumeze afară. Pe de altă parte, sigur că eu nu sunt fumător, dar nu sunt nici un fanatic antifumător. Am prieteni care fumează şi eu sunt de acord, dacă ei au această patimă greu de stăvilit, în prezenţa mea să se fumeze“, a precizat Mircea Dinescu pentru „România liberă“.
Poetul întreprinzător este de părere, totuși, că o cameră bine închisă în care să pătrundă numai fumătorii nu ar fi fost o nenorocire. „Să nu ne erijăm noi… să fim mai catolici decât Papa. Dacă s-ar permite fumatul în spaţiu închis nu ar fi mare lucru să dai în spatele restaurantului un spaţiu, unde o uşă poate fi uşor deschisă. Cred că e o mare dramă pentru cei care au cafenele unde, de obicei, omul care fumează bea o cafea şi aprinde o ţigară şi este această plăcere, printre puţinele plăceri ale oamenilor: cafeaua şi ţigara. E cam dramatic pentru ei. Mâine, poimâine nu o să fie voie să bei nici cafea, aşa că nu se ştie, ajungi să laşi şi cafeaua“, a declarat Mircea Dinescu.
„Fumătorii sunt clienţi ai localurilor mai consecvenţi“
Patronul restaurantului La Copac din București, Horațiu Șerb, este și mai tranșant.
„Pentru clienţii noştri fumători nu există legal nici o metodă. Cu siguranţă voi pierde clienţi, începând cu mine, care sunt fumător. Îmi vine să nu mai stau la crâşmă, ci mai bine stau la mine şi fumez acasă. Singura variantă normală ar fi fost aplicarea vechii legi“, a menționat acesta.
Legea prevedea că spaţiile sub 100 de metri pătraţi hotărăsc dacă sunt de fumători sau de nefumători, iar spaţiile peste 100 mp sunt obligate să creeze o zonă pentru nefumători.
„Spaţiul respectiv ar fi trebuit să fie în aşa fel amplasat încât nefumătorii să nu treacă prin locul pentru fumători. Dacă acea lege era aplicată, totul s-ar fi rezolvat. Fumătorii sunt clienţi ai localurilor mai consecvenţi, pe când nefumătorii ies mai rar, o parte dintre ei nu consumă nici alcool“, crede Horaţiu Şerb.
Dr. Florin Mihălţan: „Este o lege împotriva fumatului, nu a fumătorilor“
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, dr. Florin Mihălţan, a declarat pentru „România liberă“ că eventualele modificări la actuala lege anti-fumat implică riscul de întoarcere la ambiguităţile reglementărilor legislative anterioare, în care nefumătorul era expus pasiv la fumat.
„Dacă legea este amendată şi completată cu aceste mici adăugiri, indiferent cât de izolat este spaţiul public respectiv, sunt două lucruri pe care noi le ştim foarte bine: nu există ventilaţie perfectă, iar personalul – inclusiv artiştii care evoluează în acele locaţii – care lucrează acolo va fi expus pe toată perioada celor 8 ore de muncă“, a menționat doctorul.
Florin Mihălţan a mai precizat că s-a demonstrat statistic că în multe ţări care au legi antifumat de cel puţin 10 ani, cum este Scoţia, un fumător se gândeşte mai des să renunţe la acest viciu.
„În plus, s-a constatat că a scăzut substanţial numărul de internări pentru accidente vasculare, infarct miocardic sau crize de astm. Este un mod de protecţie efectivă a sănătăţii populaţiei şi aduce economii concrete la bugetul de sănătate. În România, este o certitudine pe care nu o poate nega nimeni, fumatul activ provoacă direct 42.000 de decese anual, adică echivalentul unui avion care se prăbuşeşte în fiecare zi“, crede preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. (A contribuit Elena Marinescu).