22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialLege istorica in China

Lege istorica in China

» Proprietatea privata este protejata si nimeni nu ii poate aduce atingere.

» Companiile chineze si straine vor fi impozitate egal, cu 25 la suta.

Adunarea Nationala Populara a Chinei (cel mai mare Parlament din lume, cu aproximativ 3.000 de delegati) a incheiat ieri cele 11 zile de lucrari ale ultimei sesiuni din actuala legislatura. O sesiune care a intrat in istorie prin adoptarea primei legi care garanteaza si apara proprietatea privata, recunoscuta in urma reformei constitutionale din 2004.
"Proprietatea de stat, colectiva, individuala (…) este protejata prin lege si nimeni nu ii poate aduce atingere", se arata in cel mai important dintre cele 274 de articole ale legii. Legea consfintind proprietatea privata a fost adoptata conform celei mai stricte discipline comuniste de partid, cu 2.299 de voturi pentru, 52 impotriva si 37 de abtineri.
Proiectul legii proprietatii a fost supus pentru prima data dezbaterii comitetului permanent al Adunarii Nationale Populare in 2002 si de atunci a trecut prin sapte lecturi. Reformistii sustin ca legea nu face decat sa recunoasca o realitate, sectorul privat ajungand sa insemne astazi 65 la suta din economia chineza.
Pamantul ramane insa in proprietatea statului, particularii obtinand doar dreptul de folosinta pentru 70 de ani.
Actuala legislatura a Adunarii Nationale Populare a adoptat si o reforma fiscala prevazand impozite unice, de 25 la suta, pentru companiile chineze (care plateau taxe de pana la 33 la suta, dar aveau privilegii) si straine (impozitate cu 15 la suta)

Originalitate
» A treia cale
In 1978, liderii chinezi au lansat reforme economice care au pus capat sistemului colectivist maoist, mentinand insa controlul statului. Au fost lansate conceptele de "socialism cu caracteristici chinezesti" si de "economie socialista de piata". "Nu conteaza ce culoare are pisica, important este sa prinda soareci", a explicat principalul ideolog al reformelor, Deng Xiaoping.

JUSTIFICARE

» Wen Jiabao explica
Premierul chinez, Wen Jiabao, a justificat necesitatea garantarii proprietatii private: "Democratia socialista nu este impotriva domniei legii; vreau sa spun prin aceasta ca democratia, institutiile, libertatea, drepturile omului nu sunt apanajul capitalismului". "Nu este vorba despre comunism vs. capitalism. Noua lege ofera un fundament economiei noastre de piata. Acum putem face o distinctie mai clara intre bunurile private, publice sau de stat", a explicat Chai Xinjian, delegat in Adunarea Nationala Populara si director executiv al unei intreprinderi chinezesti.

Cele mai citite

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă