Castigator, "outsiderul" Obama a transcens capcanei unei campanii murdare si a avut eleganta sa-i multumeasca contracandidatei, "partenerei" care a facut istorie cu campania sa remarcabila si dorinta de a imbunatati vietile americanilor: datorita ei a devenit un candidat mai bun. Dupa aceasta lectie, sa nu mai comparam stefanestii cu Florida. Clasa politica trebuie blamata pentru ca n-a reusit sa mobilizeze electoratul, mai ales cel urban, inferior celui rural. Nu electoratul trebuie dezaprobat, sa nu se mai planga daca nu vine la vot – cum a zis cineva. si nici defaimat pentru faptul ca, in loc sa se uite la estimari sau sa prinda ultima jumatate de ora de urne, a preferat telenovela "Inima de tigan". Absenteismul inseamna, in fond, refuzul democratiei. O fi multumit presedintele nostru de cati romani au urmat indemnul sau de a se prezenta la vot?
Alegerile se castiga, de fapt, cu voturile prejudiciatilor. Acestia stiu bine ca au de ales raul cel mai mic si nu este nevoie sa li se dea linia de conduita de la centru. Reactioneaza cam asa: ne-au innebunit astia cu stefanestii lor, cu Rababocii si Bocii lor. Alegerile locale au dovedit ca PD-L este in scadere fata de cele pentru PE si in ca–dere libera fata de dorintele liderilor sai.
Mai tineti minte cand PD-L era cotat cu 47% in sondaje? Visul de partid dominant, majoritar (51%), este risipit. Taman partidul care se lauda ca in 2008 va spulbera totul in cale. Scorul de sub 45% al PD-L este declansatorul unei aliante menite sa izoleze partidul prezidential. Cu aceasta pierdere de suflu, PD-L se va chinui la parlamentare (Boc se lauda ca partidul sau va guverna singur). PSD nu numai ca n-a primit o lovitura letala de la electorat, se lauda acum cu 200 de bucati de primari in plus fata de "partidul primarilor". Vocalii Berceanu, Preda, Boureanu, care preziceau disparitia PSD, au capotat. Regretabil este ca au pierdut taman in fata unor pesedisti relansati pentru "guvernele" locale, baroni pe care n-au reusit sa-i detroneze, ba sunt spalati de pacate prin vot, cum ne-a invatat dl presedinte. Ce bine i-ar fi stat acum Aliantei D.A. daca PD n-ar fi avut dorinte de hegemonie politica (uitand de vremea cand se zbatea la 10% si a folosit PNL drept ascensor politic). Adunate voturile PD-L cu PNL inseamna ca dreapta a castigat localele 2008. Asa, majoritatile sunt relative. PD n-a reusit altceva decat sa transforme PNL in arbitrul luptei si va juca rolul de contrapondere (se va vedea mai bine la parlamentare, cand va beneficia de voturile antiprezidentiale, de dreapta). PNL incepe sa conteze si pana in toamna scorurile ar putea fi impartite in patru: cate 31% ± 7% (UDMR). Va incerca cineva sa refaca ADA? Cine cedeaza?
Vrem, nu vrem, bucurestenii trebuie sa se multumeasca ori cu mistocarul Oprescu, ori cu posacul vames Blaga, ambii mladite feseniste. Erau mai potriviti Orban, Diaconescu sau Gusa. Acestia sunt si victimele "votului util", lansat in urma sondajelor. Se pot consola ca ei reprezinta schimbarea clasei politice. Orban ar fi meritat finala. Pentru proiecte. Oprescu a castigat rupandu-se de partide si pe voturi negative (contra bordurilor), Blaga a ajuns si el in turul II pe spinarea lui Basescu (caruia ii traduce in practica ideile) si pe apetenta bucurestenilor pentru dreapta politica (ignorand grupurile legitime de interese). Blaga are de dus in spate mostenirea administratiei pediste.
Sorin Oprescu poate castiga daca isi pastreaza imaginea de independent, fara eticheta PSD pe frunte, pentru ca electoratul sau, spre deosebire de cel al lui Blaga, este transpartinic. si indecisii s-ar putea sa-l voteze. In mod normal, Blaga trebuia sa aiba acelasi scor cu PD-L. si pe alegatorii PD-L care n-au votat cu el trebuie sa-i convinga. Intre cei doi, Blaga are mai multa idee de ceea ce inseamna administratie. Asistam de fapt la o confruntare Basescu-Iliescu, PD-L incercand sa-i lipeasca lui Oprescu, pe frunte, imaginea lui Iliescu. Asa o fi. Dar acum se confrunta doi administratori si ar trebui sa se confrunte pe competente. Nu razboi politic.
Am scris sute de articole cu personajul Iliescu, la fel despre mineriade ("R.l." a fost victima mineriadei din iunie ‘90), dar in 2008, in loc sa se dezbata problemele traficului si salubritatii Capitalei, se flutura tam-nesam refrenele Iliescu, minerii, 322. si cine DISCUTa de mineriade? Cei care la vremea respectiva n-au scos o vorbulita! Au facut rau Romaniei toti cei care s-au aflat in politica din ‘90 si ‘91 si au tacut. Acum, in 2008, pentru ca suntem la capitolul administratie locala, ca sa citam un slogan de candidat, asteptam "solutii, nu discutii". Iar din "harta" chiar sa se intrevada solutiile. Macar una. Iliescu, daca e sa dea socoteala pentru mineriade, o sa simta ghilotina justitiei.