» La Teatrul Evreiesc de Stat se joaca maine, de la ora 19.00, spectacolul "Lebensraum", creatia dramaturgului american Israel Horovitz.
» Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Mondiale a Memoriei dedicata victimelor Holocaustului.
Institutul francez prezinta maine, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti spectacolul "Lebensraum", creatia dramaturgului american Israel Horovitz, o productie din 2008 a companiei l’Echo cu o punere in scena de Xavier Hérédia.
Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Mondiale a Memoriei, dedicata victimelor Holocaustului (shoah), fixata pe 29 ianuarie.
Spectacolul este parte a unor "Zile ale amintirii" ce incearca prin muzica, teatru si filme sa pastreze vie memoria victimelor lagarelor de concentrare naziste.
Piesa de teatru ofera un spectacol total, farmecul fiind dat de trei actori care interpreteaza 40 de personaje: Frédéric Grosche, Peggy Mahieu-Giraudo si Xavier Hérédia (care semneaza si regia spectacolului).
Intrarea la spectacol este libera, iar piesa va beneficia de supratitrare in limba romana.
Cuvantul "Lebensraum" inseamna – spatiu vital – un concept fundamental al politicii naziste pe care Adolf Hitler l-a invocat in scopul justificarii expansionismului sau si al Holocaustului.
Piesa lui Israel Horovitz aduce in discutie o problema actuala: exista posibilitatea de a rascumpara crimele naziste si de a inlatura sentimentul de culpabilitate cu care se confrunta tinerele generatii de germani?
Actiunea piesei se situeaza in zilele noastre, in momentul in care cancelarul german Rudolph Stroiber decide sa lanseze urmatoarea informatie: "Transmit aceasta invitatie celor sase milioane de evrei sa vina si sa-si continue viata in Germania pentru a incerca sa stearga rusinea epocii naziste!".
Familia Linski este una dintre primele care raspunde apelului si asa incepe totul. Plecand de la mediatizata ei viata vor fi dezvaluite toate extrapolarile posibile ale acestei "migratii masive".
Demonii cei vechi isi fac din nou aparitia printr-un rasism care condamna strainatatea venita sa manance painea autohtonilor.
Dincolo de asta, mai exista si indoiala din sufletele celor care sunt gata sa faca primul pas, dar care se intreaba: "Nu cumva, istoria se va repeta si ne va lovi din nou?"
De aici incep dramele si schimbarile a milioane de vieti, schimbari ce duc spre un deznodamant cu amprente tragice, aparitia unui nou conflict cu germanii, cel pentru locurile de munca. Holocaustul nu poate fi definit si nici reprezentat, ororile si suferinta aflandu-se dincolo de orice realitate imaginabila iar "Lebensraum" incearca printr-un amestec de culoare, muzica si proiectii sa nu lase loc uitarii.