Procurorul general al Romaniei a primit premiul McAfee pentru realizarile pe care le-a avut in lupta impotriva infractiunilor pe internet, distinctie care anterior a fost obtinuta de omologul sau texan, Greg Abbott.
Numarul hackerilor romani este in crestere, numai ieri fiind retinuti 80 de tineri care ar fi organizat licitatii frauduloase in urma carora ar fi obtinut sute de mii de euro.
Laura Codruta Kovesi (foto), procurorul general al Romaniei, a fost premiata de Initiativa impotriva criminalitatii prin internet McAfee, alaturi de seful Departamentului de Criminalitate Economica al Consiliului Europei, Alexander Seger. McAfee i-a acordat aceasta distinctie Laurei Codruta Kovesi pentru ca aceasta este "prima femeie si unul dintre cei mai tineri procurori generali care au
dus o lupta organizata impotriva persoanelor aflate in Romania care se ocupa cu infractiunile informatice chiar si in absenta unei legislatii pentru acest tip de infractiune".
Meritele procurorului general roman sunt cu atat mai mari cu cat "Romania este considerata de multi experti ca fiind un focar pentru infractiunile informatice". Potrivit mai multor statistici, Romania se afla pe primul loc in Europa si pe al treilea in lume, dupa SUA si China, in ceea ce priveste fraudele pe internet, numarul acestora crescand de la an la an.
Chiar ieri procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au anihilat doua grupari care organizau licitatii false pe internet. Politistii au efectuat peste 40 de perchezitii in Ramnicu Valcea, Barlad, Bucuresti, Resita si Satu Mare, unde se aflau locuintele suspectilor, confiscand mai multe calculatoare si laptopuri care contineau aparatura specifica fraudarii pe internet, precum si sume importante de bani. Tinerii sunt banuiti ca au obtinut fraudulos sute de mii de euro, persoanele inselate fiind din SUA, Austria si Romania. In urma audierilor, 80 de persoane au fost puse sub urmarire penala pentru constituirea unui grup infractional organizat. Cele doua retele au fost create in cursul anului trecut, sub coordonarea lui Gheorghe Marius Ivan si Ion Andrei.
Hackerii postau pe internet anunturi de vanzare a unor bunuri pe care nu le detineau in realitate, apoi le solicitau potentialilor cumparatori sa transfere bani prin sistemele de plati online, reprezentand contravaloarea produsului. Dupa efectuarea transferului, datele erau transmise altor persoane care, folosindu-se de acte si identitati false, incasau banii de la diferite banci din tara sau strainatate.
» Romania, prima la fraudele pe internet
In primele sase luni ale anului 2008, hackerii romani au comis peste 430 de infractiuni prin intermediul internetului. In urma acestora, circa 360 de persoane au fost sau sunt anchetate penal. Infractorii informatici romani au prejudiciat in special companii si persoane din Europa si SUA, cauzandu-le daune de circa 150 de milioane de dolari numai in 2008. Printre cazurile cele mai cunoscute de hackeri romani este cel al aradeanului Victor Faur, care a spart codurile NASA si ale mai multor departamente guvernamentale americane, provocandu-le pagube de circa doua milioane de dolari, si cel al bucuresteanului "Vladutz" care a accesat fraudulos baza de date eBay, care i-a cerut despagubiri de aproape opt milioane de dolari.