Mircea Diaconu a murit cu doar câteva zile, înainte de a împlini 75 de ani
Sute de oameni au venit la Teatrul Nottara din București, locul unde a fost depus luni, sicriul cu trupul neînsuflețit al marelui actor Mircea Diaconu. Într-o atmosferă copleșitoare, încărcată de emoție și respect, colegi de scenă, oameni de cultură, politicieni și admiratori, i-au adus un ultim omagiu.
Mircea Diaconu urma să împlinească 75 de ani, chiar în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Din păcate, boala necruțătoare cu care se lupta de ani buni, l-a răpus la doar 74 de ani, lăsând în urmă o moștenire artistică impresionantă și un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut și apreciat.
De la Radu Petrescu, taximetristul plin de umor din „Buletin de București”, la Brânzovenescu din „O scrisoare pierdută” și până la emblematicul profesor Ovidiu Gorea din „Filantropica”, Mircea Diaconu a întruchipat personaje care au intrat în istoria filmului. A jucat în peste 60 de pelicule și nenumărate piese de teatru, bucurându-se de aplauze și recunoștință, în peste 50 de ani de carieră.
„Un om simplu, un om bun, un om dintr-o bucată ”, l-a descris cu emoție Monica Andronescu, director adjunct al Teatrului Nottara. „Știa să vorbească cu toată lumea, de aceea și acum toată lumea e aici. Mircea Diaconu a fost și va rămâne un om iubit.”
Norica Nicolai a vorbit despre dragostea lui pentru satul românesc: „Avea aproape o obsesie despre cum trebuie să iubim și să prețuim satul românesc. Cu acest gând cred că a murit.”
Mircea Diaconu nu a fost doar un actor, ci o lecție de modestie, sinceritate și har. S-a implicat și în politică, a fost senator, europarlamentar și ministru al Culturii. A trăit pentru artă, dar și pentru oameni, reușind să vorbească pe înțelesul tuturor.
În semn de respect pentru cariera sa excepțională, Mircea Diaconu a primit Ordinul național pentru merit în grad de ofițer.
Marele actor va fi înmormântat marți, cu onoruri militare, în cimitirul din Săftica. Aplauzele pentru Mircea Diaconu nu se vor opri niciodată. El trăiește prin ceea ce a dăruit și a rămas.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News