21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial”Laboratorul Verde al Reciclării” - proiect multimedia de ecologie

”Laboratorul Verde al Reciclării” – proiect multimedia de ecologie

Acum mai bine de 10 ani, manifestaţiile ecologice din şcoli presupuneau haine de culoare verde, desene pe asfalt, concursuri de obiecte construite din materiale reciclabile. În prezent, ecologizarea se bucură de avantajul gadget-urilor, iar informaţia este asimilată interactiv.

”Laboratorul Verde al Reciclării” este un autocar reconstruit de EcoRom pentru a deveni un spaţiu interactiv de învăţare. În interiorul laboratorului mobil există două încăperi – o sală de cinema 3D, unde elevii urmăresc aventura a cinci deşeuri de ambalaje către fabrica de reciclare, şi zona de joc în echipă pe tablete PC, unde elevii trebuie să colecteze separat cât mai multe obiecte în containerele corecte. De asemenea, în zona de joc a laboratorului mobil este şi un cub al reciclării, unde micuţii de clasa a III-a, căci lor le este destinat proiectul, experimentează mecanica reciclării. În cub se introduce un deşeu, iar cubul va transforma respectivul ambalaj în obiecte utile, precum brelocurile.

La finele fiecărui semestru şcolar, clasa cu cel mai bun punctaj, obţinut în urma jocului de echipă care durează şapte minute, primeşte, drept premiu, o vizită la o fabrică de reciclare pentru a observa procesul de transformare a deşeurilor de ambalaje în produse noi.

Pe parcursul anului şcolar 2012/2013, Caravana Laboratorul Verde al Reciclării a parcurs aproximativ 10.000 de km în 36 de oraşe din ţară, unde peste 10.000 de elevi de clasa a III-a s-au bucurat de experienţă digitală a reciclării. Câştigătorii, elevii de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr.307, au fost premiaţi, luni, de către directorul general Eco-Rom Ambalaje, Sorin Popescu, şi de către secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică.Elevii, acum la începutul clasei a IV-a, au reuşit să obţină cel mai mare punctaj în ediţia precedentă şi au fost premiaţi cudiplome, rucsacuri şi o vizită la fabrica de reciclare a ambalajelor de sticlă Stirom.

Totodată, luni a început cea de-a treia ediţie a caravanei ”Laboratorul Verde al Reciclării”.

”Succesul pe care proiectul Laboratorul Verde al Reciclării l-a avut în primul an de implementare ne-a ambiţionat să ne stabilim un nou obiectiv: acela de a inspira un număr şi mai mare de copiii, părinţi şi profesori  să se implice în acţiuni de protecţie şi de conservare a  mediului. Vom continua să fim un important promotor în valorificarea resurselor, ca bază a unui mediu de trai sustenabil, prin colectarea separată a deşeurilor ca prim pas în reciclare”, a declarat director general Eco-Rom Ambalaje, Sorin Popescu.

Proiectul naţional ”Laboratorul Verde al Reciclării” a fost lansat în septembrie 2012. În primul semestru al anului şcolar 2012-2013 a atras peste 4.800 de elevi de clasa a III-a din 52 de şcoli aflate în 25 de oraşe din ţară. Câştigătorii primei ediţii au fost 25 de elevi din clasa a III-a C de la  „Şcoala Gimnazială Andrei Mureşanu”, din Deva.

În semestrul al doilea, Laboratorul Verde al Reciclării a cuprins 6.000 de elevi de clasa a III-a din 50 de şcoli aflate în 11 oraşe din ţară. Câştigătorii ediţiei a doua au fost elevii clasei a III-a B de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 307, Bucureşti.

”Laboratorul Verde al Reciclării” a fost dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje, împreună cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

„Educaţia reprezintă cea mai puternică metodă prin care putem schimba lumea în bine.  Susţinem  proiectul educaţional Laboratorul Verde al Reciclării şi avem convingerea că generaţiile actuale de copii vor deveni adevărate exemple de urmat, contribuind la dezvoltarea unei «conştiinţe ecologice» în România”, declară Vasilica Ştefania Duminică, Secretar de Stat Învăţământ Preuniversitar, Ministerul Educaţiei Naţionale.

Cele mai citite

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă