18.8 C
București
duminică, 22 septembrie 2024

La vale

» Romania a incheiat pe locul al treilea in clasamentul general al medaliilor la Campionatele Mondiale individuale de gimnastica de la Londra, cu patru trofee castigate, dar acesta pozitie foarte buna nu poate masca panta descendenta pe care se afla gimnastica noastra feminina.

Faptul ca gimnastele noastre nu au castigat decat o singura medalie din cele 15 puse in joc, bronzul de la paralele cucerit de Ana Porgras, aduce din nou in prim-plan criza cu care se confrunta in ultimii ani aceasta disciplina.
Singura care a impresionat in mod placut la Londra a fost Ana Porgras, debutanta in lotul senioarelor. Cu o medalie de bronz la paralele, cu calificarea in trei alte finale, la individual compus, barna si sol, si cu eleganta in executii care a atras atentia publicului si arbitrilor, Ana a demonstrat ca ar putea fi o noua stea a gimnasticii. Cu toate acestea, nu este exclus sa se piarda si ea asa cum s-a intamplat in ultima vreme cu o multime de gimnaste talentate.

Aroganta antrenorului
Metalitatea de invinse pe  care o imprima antrenorul Nicolae Forminte elevelor sale ar putea fi unul dintre motivele pentru care gimnastica feminina nu reuseste sa revina pe aceeasi treapta pe care a stat pana la JO de la Atena 2004. In timp ce tehnicieni de la alte discipline incurajeaza concurenta intre membrii aceleiasi echipe in dorinta de a-si deternina elevii sa se autodepaseasca, coordonatorul team-ului nostru feminin de gimnastica parca nu face decat sa diminueze orice avant al sportivelor pe care le pregateste.
L-am intrebat pe Nicolae Forminte, imediat dupa ce Ana Porgras a obtinut calificarea in nu mai putin de patru finale, daca eleva sa are sanse sa devina liderul echipei, daca ar putea fi una dintre noile sperante ale gimnasticii romanesti sau daca ar putea reveni la Londra in 2012 pentru Jocurile Olimpice. Raspunsul tehnicianului a fost uluitor. "Ce lider? Aici nimeni nu-i lider. Eu sunt liderul echipei. Noi nu stim cine va fi sanatos maine, iar Jocurile Olimpice sunt peste inca trei ani", a spus Forminte cu aroganta.
Noroc ca Ana Porgras se gandeste sa devina lider al echipei, si nu numai ca vrea sa participe la JO de la Londra, dar isi doreste sa revina si cu o medalie de aur de acolo. "Bineinteles ca mi-ar placea sa devin liderul echipei noastre de gimnastica. stiu ca trebuie sa muncesc foarte mult si trebuie sa acumulez experienta, dar vreau sa ma intorc cu o medalie de aur de la Olimpiada de la Londra", a spus Porgras.

» Ana Porgras a fost extrem de suparata pentru ratarea de la barna. "Dupa finala de la barna am plans, pentru ca stiam ce am gresit si ce puteam sa fac. M-am urcat linistita pe barna si am avut din ce in ce mai multe emotii. Nu stiam ce se intampla cu mine si nu mai puteam sa ma controlez. Mi-a fost foarte greu."

Cele mai citite

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...

Israelul a lovit mii de facilități militare ale Hezbollah din Liban

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a lovit mii de rampe de lansare de rachete în sudul Libanului, de unde mişcarea şiită Hezbollah lansează...
Ultima oră
Pe aceeași temă