15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialLa Petra, pe nisipuri miscatoare

La Petra, pe nisipuri miscatoare

Premierul israelian, Ehud Olmert, si presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, s-au intalnit ieri pentru prima data dupa instalarea oficiala a lui Olmert la conducerea Executivului israelian. Intalnirea, cu caracter neoficial, a avut loc la un mic-dejun oferit de regele Abdallah al Iordaniei, cu prilejul reuniunii de la Petra a laureatilor Premiului Nobel si a unor personalitati internationale.
Incurajati de modul in care a decurs aceasta intalnire, Olmert si Abbas au convenit asupra unei intrevederi oficiale, care ar urma sa aiba loc in aproximativ doua saptamani si care ar putea marca reluarea negocierilor intre cele doua parti. Presiunilor pentru reluarea negocierilor le-au dat un raspuns atat Ehud Olmert, cat si adjunctul sau, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Shimon Peres (care a participat, impreuna cu Elie Wiesel, la micul-dejun).
Olmert a explicat ca este dificil sa se inceapa negocieri cu palestinienii atat timp cat actualul guvern palestinian, condus de miscarea extremista Hamas, nu accepta cerintele recunoscute de comunitatea internationala: incetarea violentelor si dezarmarea gruparilor teroriste, implementarea acordurilor israeliano-palestiniene semnate pana in prezent si recunoasterea dreptului Israelului de a exista ca stat. „Puterea politica nu este a lui (Abbas), ci a unui guvern condus de o organizatie terorista condamnata de lumea civilizata. Voi lupta cu teroristii, nu voi negocia cu ei”, a declarat, categoric, Ehud Olmert, citat de cotidianul israelian „Jerusalem Post”.
Adjunctul lui Olmert, Shimon Peres, a explicat, de asemenea, prudenta israelienilor: „Negocierile trebuie sa fie pregatite cu grija. Daca ar avea loc o intalnire si nu s-ar obtine nimic, ar fi o dezamagire”.
Inaintea intalnirii, Nabil Abu Rudeineh, purtatorul de cuvant al presedintelui Autoritatii Palestiniene, a deplans caracterul „pur protocolar” al acesteia, aratand ca „nu este ceea ce sperau palestinienii”. „Speram ca va fi un bun inceput”, a adaugat oficialul palestinian.
Inainte de a se angaja in negocieri cu Israelul, Abbas trebuie sa isi impuna autoritatea asupra gruparilor palestiniene, si in special asupra miscarii Hamas, castigatoare a alegerilor din luna ianuarie, a carei venire la guvernare a dus Autoritatea Palestiniana la faliment din cauza intreruperii asistentei internationale.

Cele mai citite

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...

Momente grele pentru Duckadam! „Eroul de la Sevilla” a intrat în operație pe cord deschis

Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam, legendarul erou al Stelei din Liga Campionilor, traversează un moment extrem de complicat din punct de vedere medical. Helmut Duckadam...

Ambasadorului SUA la Budapesta a criticat Ungaria pentru apropierea de Putin

Ambasadorului SUA, David Pressman, la Forumul Budapesta 2024, din data de 18 septembrie, a vorbit despre alegerile din SUA și legătura dintre pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă