» Primul caz de gripa porcina a fost confirmat si in Romania: o femeie, de 30 de ani, rezidenta in New York.
» Desi oficialii au anuntat ieri externarea pacientei, la cateva ore dupa, surse din Institutul "Matei Bals" sustineau ca femeia inca se afla internata in spital.
Ministerul sanatatii a confirmat ieri primul caz de gripa porcina din Romania. Ion Bazac, ministrul Sanatatii, a declarat ca este vorba de o femeie rezidenta in SUA care a sosit in Bucuresti (zbor cu Air France, cu escala la Paris) pe data de 23 mai de la New York, impreuna cu cei doi copii si cu tatal sau. Ea s-a prezentat marti seara la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", acuzand simptome de respiratie dificila, rinoree si temperatura de peste 38 de grade C. In urma probelor de laborator trimise la Institutul Cantacuzino, s-a confirmat ca este vorba de o infectie cu noul virus AH1N1. Ministrul Sanatatii a subliniat ca in termen de 48-72 de ore se va obtine si rezultatul de la Laboratorul din Londra. Ciudat este faptul ca dupa ce oficialitatile sanitare romanesti s-au aratat ingrijorate luand masuri de ancheta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor persoanelor care au fost in contact cu bolnava, femeia a si fost externata in cursul zilei de ieri.
Ministrul Sanatatii tocmai anuntase cu putin timp in urma ca "acest nou tip de virus gripal nu se trateaza acasa". Adrian Streinu Cercel, director la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", a explicat aceasta decizie prin faptul ca femeia se simte bine, ca de altfel si cei doi copii ai sai, monitorizati de medici. Doctorul Adrian Streinu Cercel a spus ca acest caz "nu pune probleme medicale, ci numai din punct de vedere epidemiologic. Pacienta va fi monitorizata la domiciliu in maximum sapte zile". In acest timp, oficialitatile medicale au inceput o ancheta epidemiologica pentru a depista toate persoanele care au intrat in contact cu femeia de la urcarea in avion pana la sosirea in tara. S-a cerut sprijinul Ambasadei SUA in acest sens. Ieri, in jurul pranzului, directorul Institutului, Adrian Streinu-Cercel, declara presei ca pacienta L.C. fusese deja externata, dupa ce femeia fusese peste zi izolata de orice contact cu exteriorul.
Totusi, versiunea oficiala era contrazisa chiar din interiorul unitatii medicale. "Romania libera" a vorbit, la cateva ore dupa anuntul doctorului Streinu-Cercel, privind externarea, cu mai multe cadre medicale de la Terapie Intensiva Adulti si de la Camera de Garda Adulti, care ne-au declarat ca L.C. se afla inca in incinta unitatii medicale, dar nu doreste sa vorbeasca cu presa In Romania au existat 66 de cazuri de suspiciune care nu au fost confirmate. Ministrul Sanatatii a mai spus ca virulenta virusului este diferita de la un continent la altul, adaugand ca in Japonia a avut loc o modificare a tulpinii.Ion Bazac a precizat, in legatura cu vaccinul antigripal, ca Romania are capacitatea de a-l produce la Institutul Cantacuzino. Cercetarile vor fi extinse in jurul datei de 1 iulie. Specialistii atentioneaza populatia sa respecte masurile de igiena recomandate.
Astfel, in cazul aparitiei simptomelor (alterarea starii de sanatate, febra, tuse seaca, secretii nazale apoase, dureri de cap si dureri musculare), este indicat sa se pastreze distanta fata de celelalte persoane si sa se prezinte urgent la medic. Mainile trebuie spalate cu apa si sapun sau curatate cu produse pe baza de alcool. Este de preferat o masca chirurgicala care acopera gura si nasul. Nu se recomanda folosirea automedicatiei, mai ales a antibioticului.
» 13.434 de cazuri la nivel mondial
La nivel mondial, numarul cazurilor confirmate de gripa AH1N1 a crescut de la 1.625 (pe 6 mai) pana la 13.434 (pe 27 mai a.c.). Numarul total de decese a fost de 96. Pana in prezent, in Europa nu s-au inregistrat decese. Tarile in care s-au constatat cresteri semnificative sunt SUA – 6.764 de cazuri, Mexic – 4.541, Canada – 921, Japonia – 350. La nivel european, s-au inregistrat pana in prezent 414 cazuri. Cele mai afectate tari sunt Marea Britanie (184 de cazuri), Spania (138), Italia (23), Germania (20) si Franta (16 cazuri). Aparitia cazurilor in zona estica si centrala a Europei (Polonia, Grecia si Republica Ceha), dar si in Balcani (Turcia) creste gradul de risc pentru Romania, apreciaza expertii.