14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialLa Mina Aninoasa a sunat sirena pentru ultimul sut

La Mina Aninoasa a sunat sirena pentru ultimul sut

Ortacii de la Exploatarea Miniera Aninoasa (judetul Hunedoara) au udat cu lacrimi ultima tona de huila extrasa din subteranul minei si, pentru ultima data, a sunat sirena care a anuntat sfarsitul activitatii extractive. Dupa 121 de ani de existenta neintrerupta si dupa aproape 50 de milioane de tone de carbune extras, unitatea a devenit, de ieri, istorie.
Lucrarile pregatitoare de deschidere a minei au demarat in anul 1870, dupa construirea a doua furnale la Calan. Documentele existente atesta faptul ca la Aninoasa exploatarea carbunelui a inceput efectiv in anul 1885, fapt consemnat si in Monografia orasului.
Perioada de glorie a minei a fost in prima jumatate a anilor '70, cand s-au extras peste un milion de tone de huila pe an, recordul absolut fiind de 1.102.400 tone in 1973. Primele semne ale declinului acestei exploatari au aparut in primii ani de dupa 1980, cand productia a scazut constant, pana la circa 518 tone de carbune extrase in 1989. In ciuda efoturilor depuse, activitatea extractiva de aici nu a mai fost revigorata niciodata.
Directorul general al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, Daniel Surulescu, a afirmat ca din anul 1999 nu s-a mai facut nici o investitie in subteran, iar in 2000 aceasta a intrat in programul de inchidere. Decizia de stopare a activitatii la EM Aninoasa a avut la baza costurile mari de productie.
In ultima perioada, in cadrul exploatarii mai lucrau doar 190 de angajati, fata de varful de 3.000 in perioada de glorie a minei. Ultima sirena a sunat ieri numai pentru a anunta inchiderea unitatii, iar in colivie (un fel de lift) s-au aflat nu minerii care ieseau din sut, ci un vagonet de carbune, ultimul dupa o lunga activitate.
Directorul CNH, Daniel Surulescu, a incercat sa aduca o umbra de bucurie comunitatii locale si a anunta,t in fata ultimului schimb si a conducerii unitatii extractive, ca in incinta EM Aninoasa va functiona, dupa infiintarea Societatii Nationale a Huilei in locul companiei, filiala de inchideri de mine, asa cum se prevede in proiectul de Hotarare de Guvern, aflat pe masa ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres.
Primarul orasului, Ilie Botgros, care ani de zile a lucrat la mina, a precizat ca nu va trece mult timp pana exploatarea se va redeschide, pentru ca rezervele de carbune neexploatat sunt, conform masuratorilor, de 22 de milioane de tone.
„Impreuna cu Guvernul, CNH si Consiliul Local, vom gasi o posibilitate ca EM Aninoasa sa se redeschida, pentru ca rezerva de carbune este suficienta, iar metoda de inchidere este buna”, a completat Botgros. Potrivit acestuia, mina ar putea deveni muzeu, conform unui proiect inaintat de Consiliul Local catre Executiv. In acest sens, primarul a declarat ca exploatarea va deveni primul muzeu subteran, iar aici se vor putea regasi piese si utilaje care au servit la exploatarea carbunelui din toata tara.

Cele mai citite

Simona Halep confirmă prezența la Transylvania Open 2025!

Simona Halep, una dintre cele mai apreciate jucătoare de tenis din România, a anunțat oficial că va participa la Transylvania Open 2025, turneul de...

Două surori dintr-un centru de plasament, violate de nașul lor

Două surori, una de 12 ani, cealaltă de 14, din localitatea Cavnic, județul Maramureș, dintr-un centru de plasament, ar fi fost violate de nașul...

Ursula von der Leyen condamnă atacul Iranului asupra Israelului și avertizează asupra riscului de escaladare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri cu fermitate atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului, avertizând asupra pericolului...
Ultima oră
Pe aceeași temă