» Problemele financiare par fara rezolvare la Primaria Medgidia.
» Datoriile la banci sunt de 400 miliarde lei vechi, iar bugetul pentru 2008 – de numai 300 miliarde lei.
» O parte din servicii vor fi externalizate, pentru a se putea face fata situatiei financiare.
De la preluarea functiei, edilul localitatii, Marian Iordache, a incercat sa redreseze situatia economica a administratiei locale, dar lucrurile sunt departe de a-si fi gasit rezolvarea. In prezent, primaria inregistreaza 42 miliarde lei vechi datorii curente, dar cea mai grea lovitura vine de la banci: 404 miliarde lei vechi debit, in conditiile in care bugetul maxim de venituri si cheltuieli din 2008 al Medgidiei nu va depasi 300 de miliarde lei. Din banii aflati acum in bugetul local, edilul orasului poate face plati doar pentru costurile de intretinere ale administratiei locale si pentru salariile angajatilor. O parte din masurile adoptate de actuala conducere a primariei se pare ca au dat roade de vreme ce, fata de perioada verii, atunci cand nu au putut fi platite multe dintre salarii, se inregistreaza un mic progres. Pentru 2009 insa vestile nu sunt deloc incurajatoare.
Proiectia bugetara pentru anul viitor arata ca va fi inregistrat un deficit bugetar de aproximativ 200 miliarde lei vechi, suma enorma pentru un oras de marimea Medgidiei, in care problemele sociale sunt in continua crestere. Daca in 2009 administratiei locale ii vor trebui aproximativ 560 de miliarde la bugetul local, aceasta nu va reusi sa stranga decat cel mult 360 de miliarde, intr-una din variantele optimiste oferite de finantisti. Totusi, inainte de a agata eticheta cu falimentul la usa primariei, primarul spune ca va incerca o noua restructurare la nivelul administratiei locale si va externaliza serviciile nerentabile. Acest lucru inseamna de fapt externalizarea majoritatii serviciilor, deoarece la nivelul orasului este profitabil numai serviciul de reparatii drumuri.
Alte solutii ce vor fi propuse pentru iesirea din criza financiara sunt concesionarea si vanzarea unor terenuri. Rezolvarea aceasta se poate dovedi benefica numai daca parcul industrial (un proiect al actualei administratii) va fi o alternativa viabila pentru investitori, dar poate fi pusa sub semnul nerealizarii daca se iau in calcul circumstantele actualei crize pe care o traverseaza economia romaneasca.