Orașul înconjurat de Dunăre, Siret și Prut, și 4 lacuri cu peste 2.500 ha de luciu de apă nu profită de acest lucru.
În pofida faptului că Galațiul este înconjurat de Dunăre, Siret și Prut, iar în apropierea orașului se află patru lacuri, cu aproape 2.500 ha de luciu de apă, gălățenii încep noul sezon estival fără nici o variantă de agrement nautic și fără să aibă acces la o plajă care să le ofere condiţii decente la prețuri accesibile.
Pe cele patru lacuri, nu există posibilitatea plimbării cu barca sau hidrobicicleta, nu mai vorbim de skijet-uri sau yole. Dacă în 1990 Galațiul avea două plaje pe malul Dunării, la apă curgătoare – așadar fără bilet de intrare, la „Cocuța“ și turnul TV, dar și o altă plajă pe malul Lacului Brateș, acum oferta e extrem de redusă: Plaja „Dunărea“, cu bazine, Plaja Brateș, unde nu s-a mai investit de mult și Lacul Vânători, fostul „lac al partidului“, plin de mâl și unde se poate face plajă printre buruienile crescute pe malul lacului, nici vorbă de nisip.
Alternativele sunt cele 3-4 piscine administrate de firme cu capital privat, la care accesul și câteva ore de plajă costă câteva zeci de lei. Dar la bazin, nu e ca la plajă. Primarul Galațiului, Marius Stan are foarte multe proiecte, vorbește de construirea unui aqualand, o promisiune electorală din campaniile alegerilor din 2008 și 2012, dar nu există nici o certitudine că gălățenii vor avea unde să facă plajă în această vară.
Întrebat ce oportunități le va oferi gălățenilor în următoarele luni, primarul vorbește de proiecte care în cel mai bun caz s-ar finaliza în anul viitor: „Ce le oferim? Pe zona Plajei Dunărea, avem intenții deocamdată, intenții de parteneriat pentru a transforma acea plajă într-un aqualand.
Trebuie să vedem în cât timp se vor finaliza negocierile cu cei care s-au arătat interesați până acum. Pentru Lacul Vânători am primit oferte din partea unor privați, de luare în concesiune, pe un anumit termen, cu condiția investirii acolo de fonduri pentru a transforma acel loc chiar într-o bază de agrement, cu locuri de pescuit, locuri de plajă, hidrobiciclete și tot ce înseamnă un loc decent pentru agrement“, ne-a declarat Marius Stan, care a mai adăugat că este „foarte reticent la termene când e vorba de proceduri“.
Singura șansă: „cosmetizarea“ plajei „Dunărea“
Unica plajă care ar putea fi deschisă este Plaja „Dunărea“, amenajată în zona turnului TV la începutul anilor ,90. La inaugurare, era o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, un bazin pentru copii, terenuri de minigolf, baruri de plajă, urmând să fie amenajată și o discotecă în aer liber. Instalația de producere a valurilor s-a defectat și nu a mai fost reparată. După revizia din 2003, plaja a funcționat în condiții acceptabile. Bazinele erau revopsite înaintea fiecărui sezon. În ultimii 2-3 ani nu au mai fost alocate fonduri nici măcar pentru reparațiile curente. În vara lui 2014, a mai funcționat un singur bazin, umplut cu apă joia și golit duminica, în restul zilelor gălățenii venind la plajă ca să facă duș. În august 2014, DSP Galați a luat decizia închiderii bazinelor și a altor obiective de la plaja “Dunărea“, din cauza prea multor nereguli constatate, de la faptul că dezinfecția apei din bazine se făcea manual, la starea de degradare a bazinelor și celorlalte construcții.
Reprezentanții Gospodărire Urbană SRL, societatea prin intermediul cărei Primăria Galați administrează plaja, au recunoscut neregulile descoperite de DSP, dar spun că nu pot face mai mult dacă nu sunt alocate de Primăria Galați fonduri pentru modernizare. Primarul Marius Stan promite că în acest an gălățenii vor avea posibilitatea să facă plajă „dar nu în condițiile cele mai elegante“, iar asta după ce primăria va aloca fonduri pentru o „cosmetizare“ a Plajei „Dunărea“. „Anul acesta, probabil că numai vom cosmetiza. Sper să reușim să rezolvăm măcar stația de filtrare a apei la bazin, ca să nu mai aruncăm 8.000 de metri cubi de apă din patru în patru zile“, promite primarul Galațiului, care s-a declarat și încrezător în faptul că va fi obținut avizul DSP pentru redeschiderea plajei: „vom primi, pentru că vom lua toate măsurile“.
În anii '90, la Galați erau cinci plaje
La începutul anilor '90, la Galaţi existau două plaje la Dunăre, Plaja „Cocuţa“ și plaja neamenajată de la turnul TV, o plajă neamenajată în zona vărsării Siretului în Dunăre – Plaja “Vacanța“, o altă plajă la Lacul Brateş şi o alta la Lacul Vânători, zis şi „Lacul Partidului“. În oraş funcţionau şi două bazine de înot, dintre care unul olimpic. Între timp, Plaja „Cocuţa“ a fost desfiinţată. La fel s-a întâmplat și cu Plaja “Vacanța“, de la Siret. În 1997, plaja de la Lacul Brateş a fost concesionată unui om de afaceri, care nu a investit în modernizarea plajei. Deşi pe vremuri era o plajă cochetă, cu pietre, ca la Eforie Sud, şi-a pierdut atractivitatea.
Anul acesta, probabil că numai vom cosmetiza.“ Marius Stan, Primarul Galațiului.