Aşa cum estimam într-un articol publicat recent, 20 ianuarie a devenit data de începere a unei noi campanii de debranşare de la sistemul de încălzire a mii de apartamente din Galaţi. Începând de ieri, au fost debranşate 42 de blocuri, cu un total de 2.168 de apartamente, care fac parte din 39 de asociaţii cu datorii.
Măsura a fost luată pentru că în decembrie 2013 şi în prima jumătate a lunii ianuarie 2014, asociaţiile respective fie nu au achitat niciun leu către Apaterm, fie au plătit sume care nu au diminuat datoriile. Cele 39 de asociaţii însumează o datorie de 7.853.705 lei şi au achitat, de la începutul lunii decembrie până în prezent, însumat, 23.479 lei. Cea mai mare datorie neachitată este de 1,1 milioane lei, iar cea mai mică, 31.274 de lei.
Trei asociaţii au facturi din 2001 neachitate, iar alte şapte au restanţe la plătă din 2003-2004. Aparent, măsurile luate sunt justificate, pentru că, evident, trebuie achitate facturile pentru ceea ce se consumă. Numai că foarte mulţi dintre cei rămaşi acum în frig şi-au achitat facturile. Administratorul special al Apaterm, Constantin Dumitru, consilier personal al primarului Marius Stan, a dispus ca printre blocurile debranşate să fie şi blocul C1, din cartierul Mazepa 1.
Aşa cum ne declara recent preşedinta asociaţiei nr 154, Mirela Farcaş, asociaţia este compusă din 60 de apartamente, dintre care 58 sunt apartamente cu facturile achitate la zi. Totuşi, asociaţia nr 154 este înregistrată cu o datorie de 65.000 lei către Apaterm, din care o datorie de 54.000 lei şi penalităţi de 5.000 lei au fost acumulate de la singur apartament, iar penalităţi de 6.000 lei de la celălalt apartament.
Reprezentanţii asociaţiei au dat în judecată pe proprietarii celor două apartamente, au obţinut sentinţe favorabile, numai că într-unul din cazuri, cel cu datoria de 54.000 lei plus penalităţi, sechestrul a fost dispus la cererea altui creditor, apartamentul a fost scos la licitaţie, a fost vândut, dar datoria la întreţinere nu a fost achitată. Şi celălalt apartament a fost vândut, dar penalităţile de 6.000 lei au rămas. Asociaţia a deschis două acţiuni în instanţă, pentru recuperarea datoriilor.
Şantajaţi să plătească datoriile vecinilor
Apatermul refuză furnizarea apei calde menajere şi căldurii celor 58 de proprietari de apartamente cu facturile achitate la zi, prin aceasta făcând presiuni pentru ca aceştia să achite datoriile celor doi rău-platnici. Este un caz de şantaj: „Avem două procese pe rol, dar instanţa o tot lungeşte, iar Apatermul nu găseşte nicio măsură de sprijin pentru locatarii bun-platnici. Mai mult de atât, de câte ori am mers la Apaterm, cu acte, pentru a demonstra cum stau lucrurile, cineva de acolo mi-a cerut să merg din apartament în apartament, la locatarii bun-platnici şi să le solicit să semneze că îşi iau angajamentul că vor achita datoriile aferente celor două apartamente. Am răspuns că nu pot să fac aşa ceva şi nu voi face lucrul ăsta pentru că nu e corect”, ne declara preşedinta asociaţiei 154.