3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialLa fiecare 15 secunde bolile hidrice ucid un copil

La fiecare 15 secunde bolile hidrice ucid un copil

Lipsa apei si a instalatiilor sanitare adecvate ucid un copil la fiecare 15 secunde si afecteaza scolarizarea altor milioane de copii, care raman astfel cu foarte putine sanse de a iesi din mizerie, avertizeaza UNICEF. Fondul Natiunilor Unite pentru Copii aminteste ca, dintre toti locuitorii planetei, copiii platesc cel mai scump lipsa de igiena si apreciaza ca 400 de milioane de copii se afla in aceasta situatie. Simpla diaree ucide in fiecare zi 45.000 de copii si ii afecteaza pe cei cu varste sub 5 ani mai mult decat orice alta boala. In acelasi timp, in fiecare zi un numar foarte mare de copii din tarile in curs de dezvoltare lipsesc de la scoala pentru ca sunt bolnavi.
In aceste conditii, copiii au sanse foarte slabe de a iesi din mizerie, iar subdezvoltarea se cronicizeaza, precizeaza UNICEF. Ministrii mediului din intreaga lume recomanda investitiile in infrastructura de mediu, subliniind necesitatea sistemelor de evacuare si tratare a apei, precum si a implicarii sectorului privat in proiecte de mediu. Anual, 1,44 milioane de copii mor din cauza lipsei potabile.
Nici Romania nu sta foarte bine la rezerva de apa si la instalatiile de alimentare cu apa, statii de epurare, canalizare. Rezerva naturala de apa in tara noastra este apreciata la 1.700 mc/locuitor/an. Romania se situeaza pe locul 12 in randul tarilor europene. In opinia specialistilor, tarile ale caror rezerve naturale se situeaza sub 1.700 mc/locuitor/an sunt deficitare in ceea ce priveste apa. Calitatea apei potabile si sistemele de canalizare raman o povara pentru autoritatile romane in drumul spre Uniunea Europeana. Multa vreme lipsa banilor a fost laitmotivul guvernantilor. Pentru traducerea in practica a directivelor europene, costurile ajung la 14 miliarde de euro. Dar cum lucrarile au nevoie nu numai de bani, dar si de timp, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a obtinut o perioada de tranzitie pana in anul 2018.

La periferia Bucurestilor, scoli fara apa si canalizare
Se spune ca doar 17% din numarul satelor romanesti sunt racordate la retelele de apa si doar 8% din numarul gospodariilor beneficiaza de apa curenta si numai 4% de canalizare. In multe sate, problema principala nu este lipsa apei, ci a calitatii. Peste o luna se va deschide noul an scolar. Ne intrebam cate scoli au instalatii de apa curenta si de canalizare sau macar un put in curte. Anul trecut, in mediul rural trei sferturi din numarul unitatilor scolare nu aveau autorizatie sanitara. La nivelul intregii tari jumatate din numarul scolilor nu au fost autorizate, in majoritatea cazurilor au fost constatate conditii de igiena jalnice. Chiar si in „Micul Paris”, anul trecut 22 de scoli au functionat ilegal fara indeplinirea conditiilor minime de igiena. De necrezut, dar la unele scoli de la periferie, desi figureaza pe hartile de urbanism ale Bucurestilor, copiii nu isi pot potoli setea nici macar de la o fantana sapata in curtea scolii. Despre WC-uri nici poate fi vorba. Bietii copii risca sa cada in latrina ce are ca amenajare o groapa neconsolidata si acoperita cu o ghereta subreda. Cauza principala a acestor conditii mizere nu este numai lipsa banilor. Buba este una veche si greu de tratat: nepasarea si nepriceperea manifestate de directorii scolilor si primari.

Obiectiv ONU: apa potabila pentru intreaga omenire

Intre 1981 si 1990, primul deceniu ONU al apei, peste un miliard de persoane au dobandit acces pentru prima oara la o sursa sigura de apa. Intre 1990 si 2002 peste un miliard de suflete s-au mai bucurat de apa potabila.
Pentru deceniul international al apei 2005-2015, Organizatia Natiunilor Unite are ca obiectiv reducerea la jumatate a numarului persoanelor care nu au acces la o sursa sigura de apa.

Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă