Autorităţile admit posibilitatea ca la începutul lunii iulie Bruxelles-ul să întrerupă accesul României la fonduri europene de miliarde de lei.
Între 2007 şi 2013, Uniunea Europeană a decis alocarea a 82,5 miliarde de lei pentru cinci programe operaţionale. Deşi au trecut deja peste patru ani de la demararea acestora, România a reuşit să atragă fonduri europene care reprezintă un procent modest: 6,5% din fondurile alocate.
Finanţarea se poate întrerupe
Săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a mai venit cu o veste proastă: „Avem termen să întreprindem anumite acţiuni astfel încât să evităm suspendarea unor programe operaţionale. În principiu sunt cinci programe unde trebuie întreprinse astfel de acţiuni pentru a evita suspendarea programelor respective”. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Cristina Mac ne-a explicat, ieri, că „în cazul în care se decide suspendarea celor cinci programe operaţionale efectul ar fi că nu vom mai avea posibilitatea de a depune cereri de plăţi la Bruxelles. Această eventuală suspendare nu va implica şi pierderea fondurilor, ci doar o întrerupere a finanţărilor europene pe durata de timp necesară pentru remedierea neajunsurilor care ne-au fost semnalate. De altfel, acţionăm încă de acum în acest sens. O eventuală suspendare a programelor nu se poate face înainte de luna iulie”.
Printre condiţiile pe care Bucureştiul trebuie să le îndeplinească de urgenţă se regăsesc de la elemente legate de achi-ziţiile publice până la chestiuni ce ţin de nerespectarea unor recomandări făcute de misiunile de audit atât ale Autorităţii Române de Audit, cât şi ale Comisiei Europene.
Doar câteva mii de proiecte acceptate
POS Transport este programul pentru care UE a alocat cea mai mare sumă de bani: 19,8 miliarde de lei, din care România a reuşit să atragă doar 6,13% în condiţiile în care au fost aprobate 77 de proiecte. Scopul programului este modernizarea şi dezvoltarea reţelelor naţionale de transport şi promovarea trans-por-tului feroviar, naval. În cadrul acestui program există unele suspiciuni legate de potenţiale conflicte de interese şi incompatibilităţi, dar şi de corectitudinea unor achiziţii publice.
POS Mediu stabileşte strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu în perioada 2007-2013. România ar putea primi de la Comisia Europeană 19,6 miliarde, dar a decontat numai 3,3% pentru 328 proiecte aprobate.
Citeşte şi Angajaţii care gestionează fonduri europene, în atenţia ANI
Programul Operaţional Regional prin care se urmăreşte dezvoltarea locală are alocate de la UE fonduri de 16,2 miliarde de lei. Au fost aprobate 3.104 de proiecte spre care au mers 11,7% din fondurile europene.
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane are ca obiectiv dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii pe piaţa muncii. La dispoziţia României au fost puse 15,1 miliarde de lei, dar nu au fost absorbite decât 5,5% de cele 2.999 de proiecte acceptate.
Ultimul proiect aflat în pericol de a i se întrerupe finanţarea este Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competiti-vităţii Economice care vizează îmbunătăţirea randamentului firmelor autohtone. Cu un buget european de 11,1 miliarde de lei, România a cheltuit doar 6,4% pentru un număr de 3.313 proiecte acceptate.
10.304 proiecte au fost aprobate în cadrul programelor de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune.
6,5% din fondurile europene alocate pentru România în perioada 2007 – 2013 au fost absorbite până la 31 martie 2012.