După ce veştile despre moartea sa au făcut înconjurul lumii, Osama bin Laden lasă în urmă o serie de nelămuriri cu privire la circumstanţele morţii sale. Într-un articol pentru newyorker.com, Steve Coll analizează câteva dintre întrebările pe care fostul lider Al Qaeda le-a lăsat în loc de moştenire.
Complexul din Abbottabad
La aproape 80 de kilometri nord de capitala Islamabad, oraşul Abbottabad este ferit de atacurile teroriste care au lovit alte părţi ale ţării. Este un cantonament militar din Pakistan, unde o mare parte din terenuri este controlată sau deţinută de armata pakistaneză sau militari pensionaţi.
Nu departe de Academia Militară Pakistaneză şi de „zonele restricţionate” controlate de armată se află complexul de un million de dolari unde locuia bin Laden. Înconjurat de ziduri înalte de peste 3 metri, complexul este de aproape opt ori mai mare decât orice altă construcţie din zonă, potrivit oficialilor administraţiei lui Obama, care au rămas surprinşi la vederea acestuia. „Când am văzut complexul, am fost şocaţi de ceea ce am văzut – era un complex unic. Măsurile fizice de securitate ale complexului sunt extraordinare.”
E incredibil faptul că bin Laden a locuit vreme de şase ani în acea clădire atât de bătătoare la ochi fără ca nimeni din armata pakistaneză să observe. Dovezile iniţiale sugerează altceva, susţine autorul articolului „Notes on the Death of Osama bin Laden”: faptul că bin Laden era ţinut acolo sub controlul statului. Dar Pakistanul ar nega acest lucru şi cel mai probabil nicio dovadă grăitoare nu va ieşi la suprafaţă în acest sens.
Cu toate acestea, locul unde a fost găsit bin Laden ridică unele întrebări: cine deţinea terenul pe care a fost construită casa? Cum a fost obţinut pământul şi de la cine? Cine a făcut casa, care pare să fi fost proiectată special pentru a-l proteja pe bin Laden? Cine a instalat sistemele de siguranţă? Cine lucra acolo?
Doar o investigaţie amănunţită efectuată de autorităţile pakistaneze ar putea stabili cum a reuşit un fugar să locuiască atâta vreme sub nasul militarilor fără a fi detectat. Din păcate, o astfel de investigaţie nu este probabil să aibă loc.
Cine locuia cu bin Laden
Rapoartele susţin că acesta locuia cu „cea mai tânără soţie a lui”. Bin Laden, care avea 53 de ani când a murit, a locuit întotdeauna înconjurat de familie, chiar şi ca fugar. Este ştiut despre el că s-a căsătorit de cel puţin patru ori. Prima soţie era o verişoară din Siria. A doua şi a treia erau femei educate din Arabia Saudită, iar a patra lui mireasă era o adolescentă din Yemen, cu care s-a căsătorit în anii 90, potrivit mărturiei unui fost bodyguard al lui bin Laden. Primele trei neveste, se pare, au întrerupt contactul cu Osama înainte sau imediat după atacurile din 11 septembrie. Cea de-a patra, însă, se poate să se fi dus în Pakistan pentru a locui cu soţul ei, potrivit informaţiilor lui Steve Coll.
Ce înseamnă moartea lui bin Laden pentru Al Qaeda
Organizaţia Al Qaeda a fost fondată acum mai bine de 20 de ani, în vara lui 1988 şi de atunci nu şi-a mai schimbat liderii: Osama bin Laden ca emir şi Ayman al Zawahiri ca vice-emir. În comparaţie cu bin Laden, care a fost descris ca fiind un comunicator blând, chiar dacă incoerent în gândire, Zawahiri este cunoscut ca dogmatic şi certăreţ. Pierderea unui lider simbolic, aşa cum l-a numit Obama, a fost o lovitură grea pentru organizaţia care de la atentatele din 11 septembrie nu a făcut decât să se degradeze încet.
Dar oare moartea lui bin Laden va fi un handicap pentru Al Qaeda şi pentru terorismul jihadist? Al Qaeda a încetat să mai fie doar o organizaţie centralizată din Pakistan. Este o reţea de organizaţii asemănătoare, o mişcare ideologică, aşa cum o numeşte Steve Coll, în care adepţii acţionează uneori independent de lideri.
În ultimul deceniu, Osama bin Laden a fost mai mult o figură simbolică decât o minte criminală. Multe dintre atacurile teroriste au fost plănuite şi executate de aceşti adepţi independenţi. Oamenii mor, simbolurile, însă, rămân. Chiar şi după moartea sa, bin Laden va continua să inspire jihadiştii la fel ca atunci când era în viaţă.