15.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialL Harmattan si rafinamentul frust al bucatariei beduine

L Harmattan si rafinamentul frust al bucatariei beduine

Despre L’Harmattan am auzit ca ar fi singurul restaurant din Bucuresti in care se poate degusta mancare marocana "veritabila" – asta, chiar daca profilul restaurantului e mixt, francez si marocan. Localul se afla  in apropierea Hanului lui Manuc. Cand am ajuns noi, doar o masa era ocupata – ceea ce suna descurajant, fiindca, asa cum umbla o vorba prin targ, restaurantele goale sunt de evitat. Ca atmosfera, locul respira ceva din atmosfera restaurantelor scumpe din anii ’90: ambianta arabeasca e reconstruita minimalist, din pereti si perdele vaporoase in tonuri de ocru, fresce pe pereti si tablouri tematice – insa, cu tot efortul, locul nu ajunge sa para cu adevarat prietenos, intim: pe jos e gresie, iar spatiul nu e recompartimentat.

 

Meniul nu e foarte variat, continand doar cateva varietati (ciorba marocana sau cu ciuperci, feluri de pastilla/tajine/couscous, precum si deserturi traditionale) – insa asta se intampla intr-o multime de restaurante frantuzesti, deci nu e un defect. Preturile sunt mari: ciorba marocana – 12 lei, tajine – de la 32 la 40 lei, couscous – de la 32 la 50 de lei. Am optat pentru couscous de miel, sedusi de explicatiile chelneritei (urma sa vina in 5 boluri), precum si pentru tajine de vita cu migdale si prune uscate – iar ca aperitiv,  pentru kir, vin cu sirop de afine. Nu-l recomandam decat pasionatilor – desi costa doar 10 lei, cantitatea e microscopica  (un pahar de 150 ml), iar gustul e de vin fiert indoit cu apa. Felul principal, chiar daca e scump, isi face insa banii: tajine de miel (35 lei) soseste intr-un vas traditional de lut, impreuna cu o portie de couscous (grau necopt fiert in abur). Portia e mai mult decat sanatoasa, neobisnuit de mare pentru un restaurant bucurestean. Gustul aduce vag cu tocana romaneasca, insa prunele uscate amestecate in sos ii dau o alta aroma, dulce-amaruie.

 

Surpriza cea mare vine cu couscous-ul (32 lei), care soseste pe bucati, in 5 boluri: bolul cu couscous, platoul cu carnea, un mic bol cu sosul de ardei picant, altul cu stafide prajite in ceapa si, in fine, o farfurie enorma cu legume intr-un sos lichid, de consistenta supei. Gustate separat sunt inodore sau repulsive – insa amestecate devin deodata minunate. Toate ingredientele se aseaza intr-o ordine anume (patul de couscous, carnea, ardeiul picant, stafidele prajite si, in fine, supa-sos de legume care ineaca toata compozitia). Sosul lichid spala stafidele prajite si le imprastie aroma in toata compozitia – iar ceea ce la inceput parea o combinatie  imposibila (stafide dulci cu carne si "supa de legume"), dezvaluie la sfarsit un gust senzational in exotismul lui: pe scurt, cel mai bun fel de mancare pe care l-am mancat anul acesta.

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...

Crin Antonescu: Întreaga activitate politică a doamnei Șoșoacă e profund nocivă, toxică și dezgustătoare în privința exprimării

Fostul lider liberal a declarat că opinia sa nu este suficientă pentru a interzice exercițiul politic al unei persoane Într-o intervenție televizată, Crin Antonescu a...

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...
Ultima oră
Pe aceeași temă