23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialKwasniewski nu ar fi ştiut de închisorile secrete din Polonia, Bush ar...

Kwasniewski nu ar fi ştiut de închisorile secrete din Polonia, Bush ar fi dat de gol CIA

CIA a deţinut suspecţi de terorism în Polonia fără ştirea preşedintelui de atunci, Aleksander Kwasniewski, ale cărui suspiciuni ar fi fost trezite de mulţumirile prea călduroase adresate de preşedintele american George W. Bush pentru susţinerea acordată în războiul împotriva terorismului, informează NewsIn.

Potrivit cotidianului Gazeta Wyborcza, care citează surse politice de rang înalt, preşedintele Aleksander Kwasniewski nu ar fi fost la curent cu ce se petrecea în ţară.

Cotidianul reaminteşte că procurorii din Varşovia analizează în prezent dacă este cazul să formuleze acuzaţii oficiale împotriva lui Kwasniewski şi a altor politicieni de stânga pentru că ar fi permis ca suspecţi al-Qaida să fie deţinuţi şi torturaţi în Polonia.

Kwasniewski a susţinut întotdeauna că el nu a ştiut nimic despre presupusele activităţi ale CIA din ţara sa. Acum, trei membri de rang înalt din Alianţa Stângii Democratice (SLD) – partidul aflat la guvernare în timpul presupuselor acţiuni ale CIA desfăşurate în nordul Poloniei – susţin, sub acoperirea anonimatului, că preşedintele Aleksander Kwasniewski a aflat despre închisoarea CIA de la baza de informaţii de la Stare Kiejkuty, de lângă aeroportul Szczytno-Szymany, aflat la numai 100 de kilometri de Varşovia, abia când preşedintele George W. Bush i-ar fi mulţumit pentru asistenţa Poloniei în „războiul împotriva terorismului”. Aceasta se întâmpla în iunie 2003, când preşedintele Bush a venit în vizită în Polonia.

Atât de entuziaste au fost mulţumirile lui Bush, încât Kwasniewski a realizat că „ceva nu este în regulă”, pentru că Polonia nu trimisese atunci, după ştiinţa sa, decât un număr limitat de trupe în Afganistan şi Irak.

Când Kwasniewski ar fi aflat, ulterior, că avioane închiriate de CIA au transportat suspecţi terorişti din şi în Polonia, el ar fi fost cel care a ordonat ca centrul de detenţie să fie închis, susţin sursele anonime citate de Gazeta Wyborcza. „În consecinţă, ultimul avion cu prizonieri CIA la bord a părăsit Polonia la 23 septembrie 2003, de la Szymany”, a declarat una dintre surse. Potrivit documentelor de zbor, avionul, un Boeing 737 cu numărul N313P ar fi venit de la Kabul gol, la 22 septembrie 2003, şi ar fi plecat cu cinci pasageri la bord, a doua zi, către România.

Cu toate acestea, în momentul în care primele acuzaţii au fost formulate în 2005 de Human Rights Watch şi Washington Post, Aleksander Kwasniewski spunea că „serviciile secrete americane şi poloneze au cooperat, dar nu a existat nicio închisoare” CIA pe teritoriul Poloniei.

Sursele din SLD citate de Gazeta Wyborcza mai spun, spre deosebire de ceea ce a afirmat un alt membru al partidului – europarlamentarul Józef Pinior – că premierul de atunci, Leszek Miller, nu a ştiut nici el ce se petrecea la centrul de detenţie al CIA, serviciul american acţionând autonom şi fără permisiunea guvernului.

„Ştiam că americanii au o bază secretă în Polonia şi că avioane CIA aterizau la Szymany, dar nu ştiam că aveau deţinuţi la bord”, a declarat o sursă din SLD.

Şeful serviciilor de informaţii de atunci, Zbigniew Siemiątkowski – şi el membru al SLD şi un apropiat al preşedintelui Aleksander Kwasniewski – a confirmat, însă, în 2005 că CIA a activat la baza de la Stare Kiejkuty.

Sursele cotidianului polonez au mai spus că intensificarea cooperării dintre CIA şi serviciile poloneze a avut loc după ce în jur de 30 de persoane din Pakistan, Afghanistan, Iran şi Nepal, toate având legături cu islamul radical, ar fi încercat să intre în Polonia în vara anului 2002.

Cele mai citite

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă