Kurzii irakieni din diaspora votează, sâmbătă, în cadrul unui controversat referendum privind independența regiunii autonome Kurdistan, în contextul unei opoziții pe plan internațional, relatează agenția DPA, potrivit Agerpres.
O comisie însărcinată cu procesul referendumului a anunțat o rată mare a participării la votul electronic, dar fără să ofere cifre. Kurzii irakieni din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a vota în cadrul referendumului. Primii care au început să voteze au fost kurzii irakieni din China. Nu se cunoaște însă numărul exact al votanților eligibili din rândul kurzilor irakieni din străinătate.
Referendumul este prevăzut să aibă loc luni în Kurdistan și în zonele disputate între Erbil și Bagdad, inclusiv provincia bogată în petrol Kirkuk, mixtă din punct de vedere etnic. Aceste zone se află acum sub control militar kurd.
Bagdadul se opune vehement referendumului, pe care îl consideră unilateral și neconstituțional.
Referendumul i-a alarmat și pe vecinii Irakului — Turcia, Iran și Siria — care se tem că minoritățile kurde de pe teritoriul lor ar putea fi încurajate să se separe.
Turcia a avertizat că ar putea impune sancțiuni Kurdistanului în legătură cu referendumul. ''Măsurile pe care noi le vom lua vor avea dimensiuni în plan diplomatic, politic, economic și al securității'', a declarat premierul turc Binali Yidirim presei sâmbătă, în cursul unei deplasări la Kirsehir, în centrul Turciei, potrivit AFP.
ONU a avertizat în legătură cu ''efectul potențial destabilizator'' al referendumului, în timp ce SUA consideră că votul ar putea alimenta revolta în regiune și ar putea distrage atenția de la operațiunile în curs de desfășurare împotriva grupării Stat Islamic în Irak și Siria.
Președintele Kurdistanului, Masoud Barzani, le declara vineri kurzilor să fie gata ''de a plăti orice preț'' pentru independența dorită de mult timp.
Aspirațiile kurzilor de separare de Irak datează încă de la începutul sec. al XX-lea, dar, după invazia americană în Irak, în 2003, care a dus la înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere, apelurile la independența kurzilor au luat avânt.