26.6 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSpecialKuala Lumpur, "adevărata Asie"

Kuala Lumpur, “adevărata Asie”

Uitaţi de Singapore, Dubai sau Hong Kong: Kuala Lumpur vine tare din urmă. Dintr-o vacanţă în capitala Malaysiei nu trebuie să lipsească nici o vizită la Petronas Towers, la orfelinatele de urangutani sau câteva zile pe o insulă din Marea Chinei. Este capitala unei ţări ce şi-a ales ca slogan: „Adevărata Asie”. Are clădiri impunătoare, tone de istorie şi religie, o bucătărie fabuloasă şi stă excelent la capitolul shopping.

Malluri imense, buticuri sofisticate
Nu îndemnăm pe nimeni să plece la Kuala Lumpur doar pentru shopping, însă cei care ajung în concediu acolo pot avea parte de surprize plăcute. Majoritatea, dacă nu toate produsele ce se vând în malluri, sunt originale şi, implicit, de calitate; în pieţe însă, unde preţurile par o glumă, povestea e alta.
În Kuala Lumpur poţi transforma shoppingul în adevărat sport de performanţă. Iar locurile unde-l poţi practica trebuie neapărat împărţite pe zile: malluri imense pentru început, buticuri sofisticate în altă zi şi nenumărate pieţe şi târguri în celelalte zile. Sună tentant? Iată doar câteva din templele cumpărăturilor în capitala Malaysiei.

Cafenele şi baruri pentru relaxare
Începeţi cu malluri şi nu vă faceţi iluzii că vă vor ajunge câteva zile pentru a intra în toate. Luaţi-o de lângă Petronas Towers şi intraţi în Suria KLCC, una dintre destinaţiile de shopping cele mai cunoscute din capitală, urmaţi mai apoi mulţimile de cumpărători fericiţi şi ajungeţi în Bukit Bintang, bulevardul de shopping al oraşului. Aici toate magazinele sunt malluri… despărţite elegant de câte un butic cu aer franţuzesc.
Veţi intra, pe rând, în Bukit Bintang Plaza, Imbi Plaza, Kuala Lumpur Plaza, Low Yat Plaza, Starhill Gallery, Sungei Wang Plaza, Lot 10 sau Pavi-lion KL şi lista poate continua… Mai rezistă cardul de credit? Trebuie spus că pentru relaxare şi odihnă există în toate mallurile food-courturi, cafenele şi baruri… să vă încărcaţi bateriile. Vreţi să ieşiti un pic din oraş? Nici o problemă, nu trebuie să renunţaţi la shopping. Alte malluri, mai mari şi mai pline, vă aşteaptă la periferii, iar dacă vă este dor de chiftelele de la IKEA, le găsiţi în restaurantul magazinului care se află în afara capitalei.

Preţurile sunt bune. Surprinzător?
Malluri multe; cum stăm însă la capitolul preţuri? Păi, preţurile sunt bune, ringgitul malaysian este încă slab faţă de euro (1 EUR=4,30 MYR), aşa că preţurile ne vor părea chiar şi nouă, românilor, foarte mici.
Şi dacă vreţi preţuri şi mai 
mici, pieţele şi târgurile din oraş de-abia aşteaptă să vă umple sacoşele. Există numeroase locuri, cartiere, suburbii în Kuala Lumpur, unde se vând la tarabe toate mărfurile pământului, de la fructe şi legume până la imitaţii de ceasuri sau de branduri de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Ce ziceţi de un ceas Rolex, o geantă Luis Vuitton şi nişte blugi Armani, totul într-o singură zi.
Mai puneţi şi un costum Hugo Boss, chiar şi un iPhone pe lista de cumpărături. Totul e ieftin, calitatea este îndoielnică, dar pentru o purtare sau două îşi merită banii. Şi pentru a in-tra ca lumea în paradisul produ-selor contrafăcute, daţi o raită pe Petaling Street, piaţa din cartierul chinezesc. Poate credeţi că aţi văzut multe în viaţă, dar odată ajunşi aici vă daţi seama că v-aţi cam înşelat. Nu uitaţi însă să vă ascuţiţi bine simţul negocierii înainte de a vă arunca în iureşul cumpără-turilor.
Una peste alta, dintr-o vacanţă în Malaysia nu trebuie să lipsească o şedinţă de shopping în Kuala Lumpur. Aşa cum nu trebuie să lipsească nici o vizită la Petronas Towers, la orfelinatele de urangutani sau câteva zile pe o insulă din Marea Chinei.

Cât cost
» Bilet de avion: începând de la 750 EUR dus-întors (KLM, Malaysian Airlines, Lufthansa)
» O cafea: 0,5-1 euro
» O bere: 2 euro
» Masă la un restaurant: 2-3 euro
» Sticla de apă 1,5 litri: 0,35 euro
» Camera la un hotel de lux: de la 35 euro
» Un pachet de ţigări: 1,5 euro
» Taxi pe km în centru: 0,25 euro

Nu rataţi
» În Kuala Lumpur există trei luni de reduceri pe an – în martie, mai şi decembrie
» Condimentele pentru mâncărurile asiatice se găsesc peste tot la preţuri mici şi sunt într-adevar originale.
» Electronicele sunt mai ieftine în KL decât în Singapore sau Dubai, iar calitatea este de cele mai multe ori la fel de bună.

Cele mai citite

Transformă-ți grădina cu acoperișuri tip pergolă: De la pergole retractabile de lux la soluții All seasons

Grădina ta poate deveni o oază de relaxare și eleganță cu acoperișurile de pergolă potrivite. De la soluții high-tech retractabile la opțiuni all seasons...

Itinerariu de 2 săptămâni în Thailanda: descoperă cele mai iconice destinații

Plănuiești o vacanță de 2 săptămâni în Thailanda? Acest itinerariu te va ajuta să descoperi cele mai iconice destinații și să faci cât mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă