18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialKremlinul pune cizma pe ONG-uri

Kremlinul pune cizma pe ONG-uri

Procesul de centralizare a puterii in Rusia capata accente din ce in ce mai pronuntat „totalitare”. Miercuri, din ordinul lui Vladimir Putin, camera inferioara a Parlamentului moscovit, Duma, a aprobat in prima lectura o lege care obliga sutele de mii de organizatii neguvernamentale care activeaza pe teritoriul Rusiei sa se inregistreze oficial la Ministerul de Justitie. In plus, dreptul acestor ONG-uri de a primi donatii este limitat drastic, li s-a interzis sa angajeze cetateni straini, iar ONG-urile din strainatate nu mai au voie sa deschida filiale pe teritoriul Rusiei. Cu alte cuvinte, adio Ford Foundation, Fundatia pentru o societate deschisa, Carnegie Endowment dar si Amnesty International sau Greenpeace. Singura sansa a acestor ONG-uri de a mai activa in Rusia este sa se inregistreze ca organizatii pur rusesti si sa se descurce cu bani proveniti din Rusia. In total, 450.000 de asociatii si organizatii vor fi afectate. Legea a fost aprobata cu 370 de voturi „pentru” si 18 „impotriva”.

Frica de portocaliu

Motivele invocate, previzibil pentru o tara condusa de securisti (fosti si actuali), sunt spionajul si terorismul. Directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB, fost KGB), Nikolai Patrusev, a acuzat cu ceva timp in urma mai multe organizatii occidentale, printre care Peace Corps si organizatia caritabila britanica Merlin, ca nu sunt altceva decat paravane pentru activitati de spionaj.
Ieri, Patrusev a recidivat intr-un interviu acordat cotidianului Rosiiskaia Gazeta, si a acuzat o crestere a activitatilor de spionaj pe teritoriul rus. Potrivit lui Patrusev, numai in 2005, FSB ar fi arestat 20 de agenti straini, si ar fi dejucat operatiunile altor 65 de persoane care aveau legaturi cu servicii de informatii straine. Patrusev a mai acuzat statele occidentale ca au subminat influenta rusa in fostul spatiu sovietic, organizand revolutiile democratice din Georgia sau Ucraina.
Si aici, ajungem la marea si adevarata spaima a regimului kaghebist de la Kremlin – teama ca Revolutia Portocalie ar putea cuprinde Moscova. Baietii cu ochi albastri atat de dragi lui Putin au inteles repede ca miscarile de strada de la Kiev si Tbilisi nu ar fi avut sorti de izbanda daca nu ar fi beneficiat de sprijinul discret dar ferm al unor ONG-uri pro-democratice occidentale si isi iau masuri. Povestile despre spionaj si terorism sunt doar atat: Povesti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă