16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialKremlinul a salvat primul oligarh

Kremlinul a salvat primul oligarh

Mihail Fridman este primul oligarh rus care a beneficiat de fondurile de salvare puse la dis-pozitie de Kremlin pentru companiile in dificultate din cauza crizei financiare, a scris ieri The Wall Street Journal. Una dintre companiile lui Fridman, Alfa Group, a primit fonduri pentru a putea plati un imprumut scadent de 2 miliarde dolari contractat la un grup de banci condus de Deutsche Bank AG.
Datorita acestui ajutor, Fridman a putut sa pastreze cele 44% din actiunile la cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobila din Rusia, OAO Vimpel Communications, care constituiau garantia la imprumut.

Urmatorul beneficiar al fondurilor de salvare ar putea fi Oleg Deripaska. Vineri este scadenta unui imprumut de 4,5 miliarde dolari pentru care oligarhul a oferit drept garantie 25% din actiunile la compania OAO Norilsk Nickel, cel mai mare producator de platina din lume, considerata companie de interes strategic. Deripaska a captat atentia presei internationale, in special britanice, dupa dezvaluirea legaturilor sale cu fostul comisar european si actual ministru britanic al Comertului, Peter Mandelson. Ieri, The Daily Mail a dezvaluit faptul ca seful serviciului de securitate al uneia dintre firmele oligarhului este un fost general KGB-FSB, Valeri Pesenkin, unul dintre "artizanii" unei lovituri date serviciilor de informatii britanice in 1996, care a dus la expulzarea aproape intregului staff al Ambasadei Marii Britanii din Moscova.

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă