17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialKosovo, independent

Kosovo, independent

» Parlamentul de la Pristina a votat ieri in unanimitate proclamarea unilaterala a independentei Kosovo de Serbia.

» "Din aceasta zi, Kosovo este mandra, independenta si libera", a proclamat premierul kosovar, Hashim ThaIi.

» La Belgrad, presedintele Boris Tadici a afirmat ca Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo.

» La randul sau, prim-ministrul Voislav Kostunita a declarat actul kosovar "nul si neavenit".

Pe strazile din Pristina s-au adunat din nou zeci de mii de oameni. Fluturand steaguri albaneze si americane, au salutat vestea independentei cu focuri de arma. In discursul sau, premierul kosovar, Hashim ThaIi, a promis ca in noul Kosovo independent drepturile minoritatii sarbe vor fi respectate. "Kosovo este patria tuturor cetatenilor sai", a afirmat ThaIi.
Cu totul alta este insa starea de spirit in nordul provinciei, in care mai traiesc 100.000 de sarbi. NATO si-a intarit dispozitivele la Kosovska Mitrovita pentru a evita confruntarile violente dintre populatiile albaneza si sarba. Episcopul Artemije, liderul Bisericii Ortodoxe din Kosovo, a denuntat atitudinea Belgradului. In opinia sa, Serbia ar trebui sa declare Kosovo "teritoriu ocupat", ar trebui sa cumpere arme de la Rusia, sa ceara Rusiei sa trimita voluntari si sa stabileasca o baza militara in Serbia, pentru ca apoi sa porneasca la recucerirea provinciei separatiste.

Moscova a denuntat actul albanezilor kosovari si a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU. Bascii spanioli au anuntat ca vor sa exploateze "lectia kosovara", iar republicile separatiste din Georgia, Abhazia si Osetia de Sud au cerut recunoastere internationala. Sarbii din Bosnia s-au adunat in centrul orasului Banja Luka, cerand secesiunea de federatia croato-musulmana.
Independenta Kosovo va fi una supravegheata de Uniunea Europeana si de NATO. UE va trimite in Kosovo o misiune formata din 2.000 de juristi si politisti ce vor inlocui personalul ONU. Cu toate acestea, Uniunea Europeana a lasat la latitudinea fiecarui stat membru recunoasterea independentei. Daca cei patru mari – Marea Britanie, Franta, Germania si Italia – urmau sa ia exemplul Statelor Unite si sa recunoasca independenta, alte sase state au refuzat: Romania, Spania, Bulgaria, Grecia, Cipru si Slovacia. Ministerul roman de Externe a anuntat ca va face cunoscuta pozitia Romaniei in cursul acestei dupa-amieze.

» Parintii independentei kosovare

ibrahim rugova. Scriitor cu studii la Sorbona, Rugova a fondat in 1989 Liga Democratica din Kosovo (LDK), care a boicotat alegerile organizate de Belgrad si a infiintat institutii paralele: scoli, spitale, taxe. Marginalizat de UCK in 1998-1999, revine in prim-plan o data cu misiunea ONU. Este ales presedinte de doua ori. Moare de cancer pulmonar in ianuarie 2006.
adem demaci. Supranumit "Mandela din Kosovo", Demaci (72 de ani) a petrecut 28 de ani in inchisorile sarbe pentru pozitiile sale separatiste. Devenit lider al UCK, s-a opus rezistentei pasive promovate de Rugova.
hashim thaIi. Poreclit "sarpele", actualul premier al Kosovo, in varsta de 39 de ani, este unul dintre liderii fondatori ai UCK. Figura controversata, Thaci este acuzat pentru atrocitati comise de UCK impotriva populatiei non-albaneze, dar si pentru ca ar conduce o retea mafiota.
hamush haradinaj. Fost premier, Haradinaj (39 de ani) a fost inculpat, in martie 2005, pentru crime de razboi de catre Tribunalul Penal International. Unitatea sa "Vulturii negri" este acuzata de asasinarea si torturarea a zeci de civili sarbi.
fatmir sejdiu. Actualul presedinte albanez a fost un aliat fidel al lui Ibrahim Rugova, ale carui idei nonviolente le-a impartasit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă