28.6 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialKlaus Iohannis: „USL nu citeşte legea"

Klaus Iohannis: „USL nu citeşte legea”

Primarul Sibiului i-a răspuns liderului judeţean al PSD, Ioan Cindrea, care a declarat că 84.000 de cetăţeni germani din judeţ ar trebui radiaţi.

La două zile după ce preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, a spus că 84.000 de cetăţeni germani din judeţul Sibiu ar trebui şterşi de pe listele electorale, cu referire la faptul că acest lucru intră în responsabilitatea primăriilor, edilul Sibiului, Klaus Iohannis, a ţinut să-i dea replica. În acelaşi timp şi liderul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), primarul oraşului de pe Cibin l-a acuzat pe Cindrea că a vorbit fără să citească legea. Ba mai mult, Iohannis l-a introdus în aceeaşi categorie şi pe liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan, care s-a plâns de faptul că listele electoratului din Sibiu nu sunt actualizate. „Ce mi se pare cel puţin neobişnuit este că se comentează fără să se citească legea. E păcat, dar aşa este situaţia la noi, mai întâi comentăm, pe urmă citim. Contrar afirmaţiilor unor politicieni care se doresc pe sticlă, listele electorale nu au baza primară la Primărie, ci ele există la direcţiile judeţene de evidenţă, care sunt în subordinea consiliilor judeţene. Sunt în subordinea preşedinţilor consiliilor judeţene, noi avem obligaţia să le actualizăm. Asta ar fi fost o sursă de inspiraţie înainte de declaraţii”, a spus Iohannis, cu referire strictă la Cindrea, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. Ba mai mult, primarul oraşului de pe Cibin a mai declarat că au fost verificate listele electorale din oraşul Sibiu şi că nu există nici o neregulă.

 

Primăria comunică cu CJ Sibiu

În acelaşi timp, edilul sibian a explicat şi că, atunci când o persoană decedează sau îşi pierde drepturile electorale, primăria transmite autorităţii judeţene acest lucru, iar misiunea ştergerii respectivei persoane de pe listele electorale îi revine strict Consiliului Judeţean. „În ce priveşte Sibiul, am verificat, datorită acestor discuţii subţiri documentate, cum stăm şi pot să spun că stăm de la foarte bine în sus. Noi operăm constant şi foarte serios toate modificările în listele electorale permanente. Atunci când cineva a decedat sau îşi pierde drepturile electorale prin hotărâre judecătorească sau pleacă şi anunţă acest lucru, cu acte şi tot ce trebuie, noi comunicăm direcţiei judeţene. Aceasta ori o radiază din lista electorală permanentă ori o trece în partea pasivă a listei. Există comunicări între primării şi direcţia judeţeană, între starea civilă şi direcţia judeţeană. Aceste lucruri se operează tot timpul”, a mai declarat Klaus Iohannis. Liderul FDGR recunoaşte că legislaţia din România nu este chiar cea mai limpede, însă intră în discuţie şi drepturile fundamentale ale omului dacă aceasta încearcă să fie schimbată. „O persoană nu poate fi radiată de pe listă fără documente doveditoare. Persoanele au anumite drepturi şi la noi şi în altă parte. Unul din aceste drepturi este cel de a alege şi de a fi ales. Au existat iniţiative legislative pentru aşa numita <<curăţire a listelor>>, de exemplu persoanele de peste 100 de ani să fie radiate din oficiu, pentru că este puţin probabil să mai trăiască. Nici un partid de la guvernare nu a avut curajul să facă aşa ceva, pentru că se intră într-o discuţie a drepturilor fundamentale”, a conchis primarul Sibiului. 

Cindrea s-a luat de germani

Ieşirea primarului Klaus Iohannis de ieri a avut la bază, în primul rând, o declaraţie a liderului PSD Sibiu, Ioan Cindrea. Acesta a propus o reanalizare a listelor electorale din judeţ şi a dat ca exemplu în acest sens chiar pe cetăţenii germani care ar fi plecat de mult din Sibiu, însă au rămas pe listele. „Nu trebuie neglijat faptul că 84.000 de oameni de etnie germană sunt trecuţi pe listă, deşi aceştia au plecat după ‚90. Listele nu reflectă realitatea din judeţul Sibiu. Din 370.000 de oameni cu drept de vot, doar 240.000 sunt activi şi merg la urne”, a spus, la începutul săptămânii, Ioan Cindrea.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Marile companii Tesla, Amazon și Meta subminează democrația

Unele dintre cele mai mari companii din lume au fost acuzate că subminează democrația din întreaga lume prin sprijinirea financiară a mișcărilor politice de...

Adrian Câciu: Cea mai bună reţetă este ca deficitul să se plătească singur

Ministrul Câciu susține că jumătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă înseamnă deficit Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat în cadrul...

Pâine posibil contaminată, retrasă de la raft

Cei care au cumpărat produsul sunt rugaţi să nu îl consume şi să îl returneze pentru a primi înapoi contravaloarea Cunoscutul retailer a transmis clienților...
Ultima oră
Pe aceeași temă