5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialKlaus Iohannis, despre USL: „Trebuie să existe o disciplină în alianţă“

Klaus Iohannis, despre USL: „Trebuie să existe o disciplină în alianţă“

Primarul Sibiului şi, în acelaşi timp, prim-vicepreşedintele PNL a spus că trebuie tratate cu atenţie ultimele evenimente din cadrul USL, dar şi că protocolul alianţei funcţionează.

Vestea că Uniunea Social Liberală (USL) se află în cea mai mare criză a sa de la înfiinţare, aşa cum a dat de înţeles liderul PSD, Victor Ponta, săptămâna trecută, a stârnit o serie de reacţii atât din partea Opoziţiei, cât mai ales de la membrii USL, care au încercat să minimalizeze respectivele neînţelegeri. Situaţia nou creată a fost comentată şi de prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, care a recunoscut problemele din cadrul alianţei şi a punctat faptul că lucrurile trebuie să fie tratate cu atenţie atunci când va veni vorba despre rediscutarea protocolului USL. „Vom vedea săptămâna viitoare cum abordăm chestiunea. Protocolul există, funcţionează, e ok. Că poate fi îmbunătăţit? Toată lumea este de acord că un document poate fi îmbunătăţit atunci când realitatea se schimbă. Eu cred că trebuie să privim cu mare atenţie chestiunea. Este adevărat că în orice partid trebuie să existe o disciplină de partid, iar dacă există o alianţă trebuie să existe sigur şi o disciplină în alianţă. Asta înseamnă ca cineva dintr-un partid al alianţei să nu îl atace pe partenerul din alianţă sau să încerce să îl înnegrească în faţa publicului general”, a declarat Iohannis. Pe de altă parte, primarul Sibiului a mai spus că opiniile unui anumit membru al alianţei nu ar trebui să fie interzise, cu referire la colegul său de partid, Sorin Roşca Stănescu, sămânţa de scandal din interiorul USL.

Iohannis şi libertatea  de exprimare

„Există libertatea de exprimare şi la modul general, dar şi la modul parlamentar. Nu cred că este corect să se interzică tuturor parlamentarilor să aibă poziţii diferite faţă de anumite abordări care se iau în varii comisii. Dacă există un punct de vedere oficial al alianţei sau al partidului şi vine cineva şi îl contrazice cu voce tare în public, asta este o problemă, dar dacă un astfel de punct de vedere nu există şi oamenii sunt de diferite păreri atunci trebuie să ne apropiem cu foarte mare atenţie de această chestiune. Nu este, după părerea mea, admisibil să se interzică tuturor membrilor unor partide să ia cuvântul şi să aibă altă părere decât ceilalţi. Nu putem să interzicem exprimarea unei opinii”, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL. Acesta s-a referit, inevitabil, şi la declaraţiile făcute de Sorin Roşca Stănescu, care l-a făcut pe Victor Ponta, practic, să îşi exprime public nemulţumirile legate de noua situaţie din USL. Iohannis a recunoscut că anumite declaraţii ale colegului său de partid nu îşi aveau rostul, dar i se pare ciudat că au existat atâtea reacţii în jurul acestui subiect. „Unele din afirmaţii nu trebuiau făcute. Pe de altă parte, mi se pare o reacţie puţin exagerată. Au mai fost şi alţi parlamentari care au avut reacţii chiar mai dure la adresa unor guvernanţi decât acesta. Nu s-a sezizat nimeni, nu a comentat nimeni. De unde concluzia că ceva este aici, că toţi au sărit ca arşi”, a comentat Iohannis.

SRS a provocat

Posibila criză din USL, pe care a recunoscut-o preşedintele PSD, Victor Ponta, a fost pornită, practic, de fostul ziarist Sorin Roşca Stănescu. Actual membru PNL, acesta a stârnit discuţii aprinse în USL după ce l-a numit pe Victor Ponta şantajabil, dar şi din cauza comentariilor pe care le-a făcut vizavi de „cazul Bârsan” şi interceptarea magistratului de către Serviciile Secrete. Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a încercat să îi ia apărea colegului său şi a spus că au mai fost situaţii în care diferiţi parlamentari au atacat guvernarea, dar nimeni nu s-a sesizat.

 

Sorana Maier, Tribuna

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă