Ironia sortii face ca primul oficial roman care a reusit sa puna piedici serioase in calea reformelor considerate vitale de UE pentru procesul combaterii coruptiei sa nu fie Tudor Chiuariu, ci un anume Irinel Paun, membru al DNA pana la inceputul anului trecut, cand a fost transferat la Ministerul de Interne. Procurorul in cauza a intrat in atentia publica in perioada in care Vasile Blaga s-a pierdut cu firea, luand decizia decapitarii Directiei Generale Anticoruptie a ministerului. DGA fusese infiintata in 2005 – intr-o perioada in care uriasa institutie, cu aproximativ 150.000 de angajati, incepea sa devina atractiva si pentru alte segmente de salariati, mai dedicati notiunii serviciului public. UE considerase necesar transferul influentei detinute, timp indelungat, de generali si colonei in mainile unei noi generatii de oficiali, de la care Bruxelles-ul astepta, fireste, eforturi inzecite, depuse in vederea anihilarii retelelor de traficanti de carne vie, droguri etc., respectiv la o contributie notabila in domeniul prevenirii exportului de criminalitate in UE.
Steve Foster, politistul britanic numit coordonatorul proiectului anticoruptie al UE, considerase atunci ca se impunea evaluarea activitatii intregului proiect de catre comunitatea organizatiilor neguvernamentale. Ca atare, s-a trecut la infiintarea Centrului National pentru Integritate (CNI), demersul in cauza beneficiind de sprijinul direct al Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID). Impreuna cu Marian Santion, directorul general al DGA, activistii acestui ONG au decis lansarea un serviciu hotline la care se puteau raporta cazurile de coruptie inregistrate in minister. Intr-un timp relativ scurt, au fost inregistrate peste 16.000 de apeluri telefonice, in timp ce mai multe posturi TV difuzau – gratuit – spoturile publicitare ale noii campanii anticoruptie. Unul dintre coordonatorii proiectului declara atunci: "Am realizat cu 20.000 de euro cat altii nu obtineau nici cu un milion". Ulterior, raportul de tara al UE din 2006 avea sa mentioneze laudativ initiativa in cauza.
Cand Santion a descoperit ca o serie de oficiali ai Ministerului de Interne erau implicati in acte de coruptie, a demarat o ancheta, fiind determinat sa-i expuna. Dar puternicul sistem ierarhic i-a venit curand de hac. La inceputul anului trecut a fost instituita grabnic o comisie careia ii revenea sarcina auditarii activitatilor DGA. Printre membrii respectivei comisii se aflau – culmea! – mai multe persoane anchetate de Santion. Cum respectivele investigatii si intregul raport elaborat constituiau o amenintare fara precedent la adresa aranjamentelor practicate in institutia cu pricina, ministrul Blaga a ordonat clasificarea dosarului, iar Santion a demisionat, acuzand deschis presiunile exercitate de la varful MAI.
In aprilie 2007, Irinel Paun, procurorul devenit noul sef al DGA, dispunea confiscarea calculatoarelor oferite Asociatiei pentru Implementarea Democratiei in vederea elaborarii raportului de evaluare a eforturilor lui Santion. Demersul a starnit ingrijorarea ambasadorului Regatului Tarilor de Jos, Jaap L. Werner, al carui guvern acordase sustinere financiara initiativei anticoruptie. Cand Excelenta Sa s-a deplasat la MIRA pentru a avea o intrevedere, prestabilita, cu Paun, s-a trezit complet ignorat – procurorul plecase la festivitatea de instalare in functie a noului ministru de Interne, Cristian David. La putine saptamani dupa momentul aderarii Romaniei la UE, Uniunea deja devenea o entitate absolut neglijabila pentru tagma oficialilor gen Paun. Dar cum ambasadorul olandez este un diplomat tenace, domnia sa a persistat asupra necesitatii continuarii evaluarii proiectelor de combatere a coruptiei de catre Centrul National pentru Integritate – asa cum fusese convenit, in 2005, de catre Vasile Blaga si oficialii de la Bruxelles.
Intre timp, a curs destula apa pe Dambovita, insa deocamdata dom’ Paun a decis sa nu se dedice defel acestei chestiuni-cheie, ci mai degraba auditarii CNI – probabil pentru a baga frica lui Dumnezeu in activistii civici, prin descoperirea a cine stie ce fel de "erori contabile".
Ca si in cazul lui Traian Basescu, a carui obstinatie privind imperativul decuplarii sistemului judiciar de clasa politica a indus seria contraatacurilor extrem de dure la adresa sa, decizia UE de a prioritiza limpezirea apelor tulburi din MIRA a avut efecte si consecinte similare… iar calaul s-a dovedit a fi, de aceasta data, un fost coleg al lui Daniel Morar din cadrul DNA!
Tom Gallagher este profesor la Universitatea Bradford din Marea Britanie