8.8 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialJustitia, mai atacata in tara

Justitia, mai atacata in tara

Mesajul Aliantei D.A. (de acum trei ani) a fost tranta cu coruptia. In acesti ani au fost doar palide mesaje anticoruptie si doi-trei corupti validati. Chiar daca Raportul CE nu invoca posibilitatea activarii clauzei de salvgardare, ni se spune verde in fata ca ne miscam incet in combaterea coruptiei la nivel inalt, iar rezultatele nu sunt convingatoare. Se inregistreaza evolutii nesemnificative, iar CE asteapta rezultate FINALE. La fel si romanii, care au tot mai putina incredere in justitie.

Nu credem ca raportorii CE nu sunt atenti la erorile de proceduri, atat timp cat ei ne forteaza sa le respectam. La noi, inainte de Raportul CE, au aparut informatii ca oficialii de la Bruxelles ar fi deranjati ca erorile de proceduri si imunitatile provoaca dezbateri si controverse considerabile,  dar si intoarcerea dosarelor la procurori. Am inteles clar: executivul comunitar nu pledeaza pentru  nerespectarea procedurilor, ci pentru "anchete profesioniste si impartiale", ceea ce, in limbajul comun,  inseamna anchete "beton". Cei care critica invocarea procedurilor, considerandu-le o diversiune, cum ar mai invoca respectarea lor daca ar fi cercetati! Daca anchetele nu s-ar face la televizor si s-ar consuma doar in birourile procurorilor, daca n-ar mai avea loc plimbari televizate pe la Parchet si comentarea dosarelor in curs (prin "scurgeri"), ar exista si ragazul pentru respectarea procedurilor. Un dosar cu evidente erori procedurale este tot o masina pentru "spalatoria" publica. Asadar, piedicile in calea anchetelor, ping-pongul procedural trebuie cautate si la anchetatori.

La noi, in loc sa fie intarita increderea in justitie, se lucreaza intens la descurajare. Nu intamplator Raportul CE pedaleaza pe intarzierile in implementarea unei strategii coerente de angajari de personal pentru justitie. Intr-un climat perpetuu de suspiciune este si greu sa convingi pe cineva sa aleaga magistratura. Asa se explica cele aproape 600 de posturi vacante din Procuratura (si cateva duzini in CSM). Examenele nu raspund nevoii de magistrati practicieni, ci mai degraba de teoreticieni.

 

Povestea cu fraudarea concursurilor pentru pozitii de conducere in cadrul parchetelor a ajuns si la urechea CE. Pacat ca la noi s-a asternut uitarea asupra unui subiect esential: insasi Magistratura este bantuita de coruptie. Este totusi un pas inainte ca un procuror ancheteaza un alt procuror, dar sa vedem finalul.
A fost deconspirat un magistrat care folosea detinuti la constructia unei case. Asta nu inseamna ca intregul sistem judiciar este corupt. Se mai dau exemplele celei doar banuite ca ar fi jucat intr-un film erotic si celor cu dosar de cadre. Magistratii sunt atacati din toate partile. Din aceasta cauza justitia,  coloana vertebrala a societatii, prezinta cel putin o vertebra fisurata, chiar si hernie de disc. Cazul celui care a dat mita 80 de lei pentru a grabi redactarea unei solutii nu caracterizeaza corpul magistratilor.
S-a creat si impresia ca ar exista un razboi intre judecatori si procurori. De la faptul ca anual se inregistreaza cam 1500 de achitari, ceea ce inseamna ca impricinatii au fost trimisi in judecata nevinovati. Jumatate au si fost arestati. Adica ilegal.

Raportul CE ne atrage atentia ca ANI lancezeste, nu este functionala, nu a devenit ceea ce se astepta pentru ca s-a nascut nefericita.
Cea mai mica aluzie la clauza de salvgardare din Raportul CE ar fi dat apa la moara celor care abia asteptau asa ceva. Mai curand trebuie sa ne dea de gandit acuza ca importante cazuri de coruptie au fost amanate cu mai mult de 6 luni.
La noi, politicienii fac justitie: de la presedinte pana la ultimul consilier comunal, toti judeca, ne spun cine merita sa fie urmarit penal. Mai exista si presiunile opiniei publice asupra justitiei.
Timp de aproape o suta de ani justitia a fost respectata chiar si de cei invinsi. A avut ceea ce se numeste traditie, dar a fost taiata brutal de modelul sovietic. Justitia a ramas la mana factorului politic al unui partid unic. Toti activistii isi bagau nasul in dosare, s-au pronuntat si condamnari la moarte la comanda partidului. Acum, magistratii suporta vinovatiile trecutului poate si pentru ca lustratia nu s-a facut la timp. Europenii inteleg ca este greu sa aduci justitia peste noapte la standardele lor, inteleg acest balast, stiu sa adune 50 de ani cu 19 ani. CE, care ne impinge de la spate, intelege ca nu se pot face minuni in justitie atata vreme cat fosti ofiteri de Securitate, cu scoala de Drept de la Baneasa, au impanzit magistratura, iar lor nu le-a mai cerut nimeni mapa profesionala. E greu sa faci reforme cu oameni vechi si reguli noi. Tentatia lor este sa ignore noile reguli.
Romanii vor justitie reala, fara erori, fara inscenari, fara arbitrariu, fara dosare intocmite in pripa. Justitia va fi JUSTITIE cand nu va mai cere aprobare de la partid si nu va mai fi ostatica.

Cele mai citite

VIDEO. Chris Martin, solistul Coldplay, a căzut într-o gaură în timpul unui concert

Chris Martin, solistul trupei Coldplay, a trecut printr-un moment neașteptat în timpul concertului de la Melbourne, când a căzut într-o gaură din scenă în...

INS: Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,7% în al treilea trimestru

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 33,6% Pentru categoria autoturisme, cea mai...

DIICOT a lansat asaltul asupra traficanților de arme. Peste 130 de percheziții în București și în 6 județe din țară

Operațiunea "Ghost Guns" vizează mediul infracţional, care face trafic de arme ce nu pot fi deţinute legal în nici un stat european Procurorii DIICOT efectuează...
Ultima oră
Pe aceeași temă