13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialJustitia, la cheremul politicului si al serviciilor secrete

Justitia, la cheremul politicului si al serviciilor secrete

Mai mult de un sfert dintre magistrati considera ca justitia nu este independenta. Anul trecut, presiunea politica asupra magistratilor a crescut, iar 42 la suta dintre procurori si judecatori sustin ca serviciile secrete afecteaza independenta justitiei.

Un studiu privind perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar, facut de Transparency International Romania (TI), la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), arata ca procurorii percep sistemul ca fiind independent intr-o mai mica masura decat judecatorii. Aproape 80 la suta din judecatori considera ca sistemul este independent, in timp ce doar 68 procente din procurori sustin acelasi lucru. Totusi, 26 la suta dintre procurori si 13 la suta dintre judecatori au declarat, sub protectia anonimatului, ca asupra lor s-au facut presiuni politice. "Aceste procente trebuie sa ne ingrijoreze deoarece releva faptul ca politicul isi face tot mai mult loc in justitie", a declarat Victor Alistar, presedintele TI. Conform aceluiasi raport, 42 la suta din magistrati considera ca serviciile de informatii afecteaza independenta justitiei. Pe de alta parte, peste 40 la suta din magistrati se plang de presiunea exercitata asupra lor de mass-media, in vreme ce 86% dintre ei spun ca instabilitatea legislativa afecteaza independenta sistemului judiciar. Nemultumirile procurorilor si judecatorilor se indreapta insa si spre institutia care ar trebui sa le garanteze independenta, astfel incat 39 la suta dintre ei se plang de activitatea CSM.

Rezultatele studiului sugereaza ca magistratii sunt constienti de coruptia din sistem, recunoscand in acelasi timp ca sunt ineficienti in inlaturarea ei.
Asociatia Romana pentru Transparenta a venit si cu propunerea de asigurare pentru magistrati, in cazul unor despagubiri obtinute in urma unor decizii judecatoresti gresite. Alistar a propus crearea unui fond care sa adune unu la suta din salariile tuturor magistratilor. "Independenta fara responsabilitate inseamna putere discretionara", a aratat Alistar.
Presedinta CSM, Lidia Barbulescu, nu s-a aratat incantata de aceasta idee si a aratat ca rezultatele studiului "nu o ingrijoreaza foarte rau, dar o pun pe ganduri". Barbulescu a sustinut in schimb innoirea periodica a unei parti din membrii CSM si prelungirea mandatului presedintelui Consiliului.
Perioada de monitorizare a fost septembrie 2006-septembrie 2007, pe un esantion de 5.860 de magistrati. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă