16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialJustitia ii pune intrebari lui Chirac

Justitia ii pune intrebari lui Chirac

Pentru prima data in istoria Frantei un judecator il ia la intrebari pe un fost presedinte al republicii. La doar cateva saptamani dupa ce si-a pierdut imunitatea pe care i-o asigura functia, Jacques Chirac a fost audiat in calitate de martor asistat de un avocat. Deci ramane pentru el si riscul de a se vedea inculpat, pe masura ce noua ancheta evolueaza. 26 de persoane au fost deja trimise in fata tribunalului corectional de la Nanterre, intr-un proces cu mai multe ramificatii, referitor la perioana anilor 1977-1995, cand Chirac era si primar al Parisului, si sef al partidului RPR. Numerosi "activisti" erau platiti in acea vreme fie de primarie, fie de unele firme de constructii ce obtineau contracte de la primarie. Or, remunerarea unor posturi fictive inseamna obtinere ilegala de interese. Spre cinstea ei, justitia franceza incepe sa fie sensibila si sa nu mai tolereze asemenea abuzuri, chiar daca se spune ca toate partidele le-au practicat o vreme. A aparut intre timp o lege care reglementeaza modalitatile de finantare, dar cazurile de abuz si inavutire personala din trecut nu pot fi clasate. Iar de practica acestor posturi fictive par sa fi profitat numeroase personaje. Fostul adjunct al lui Chirac, devenit ulterior chiar sef de guvern, Alain Juppé, a constatat-o personal.

 

Cu trei ani in urma, gasit vinovat, el primea 14 luni de inchisoare cu suspendare. si pierdea, de asemenea, pentru un an, dreptul de a fi ales (deci a trebuit sa renunte la primaria orasului Bordeaux). Aceste pedepse li s-au parut multora prea usoare, altii au aplaudat insa tenacitatea justitiei. Iata ca se ajunge chiar la varf. si nici nu seamana a razbunare politica, din moment ce Nicolas Sarkozy, succesorul lui Chirac la Elysée, provine din acelasi partid, unde a edificat multa vreme "chirachismul". E adevarat ca succesiunea nu a pastrat chiar si prietenia dintre fostul si actualul presedinte. Numele lui Chirac e pomenit si in alt complicat dosar aflat pe masa judecatorilor: afacerea Clearstream. S-ar parea ca acelasi Chirac, impreuna cu fostul sau premier Dominique de Villepin, ar fi planuit compromiterea fostului ministru de interne Sarkozy. Totul e delicat, dar si in acest caz s-a trecut dincolo de o anumita pudoare politica. Simplul fapt ca ancheta in legatura cu posturile fictive continua are valoare de simbol in constiinta colectiva, scrie Le Figaro, ziar din tabara fostului presedinte. E adevarat ca pentru Chirac tot ceea ce i se intampla de cand nu mai are imunitate poate fi traumatizant. Dar e bine cand valorile republicane si democratice nu raman circumstantiale, in functie de personajele publice aflate la putere. Inutil de precizat ca atatia judecatori carora le tremura mana cand e sa semneze avizul de convocare, fie si ca martor, a unui fost demintar ar trebui sa ia exemplu. si sa indrazneasca.

Dinu Flamand este scriitor roman stabilit la Paris

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă