Moda calculatoarelor aduse de acasa de catre judecatorii, procurorii si grefierii bihoreni este pe cale sa dispara. Instituita in urma cu cativa ani, ca urmare a promisiunilor neonorate ale autoritatilor de dotare cu aparatura performanta, aceasta situatie le-a adus „purtatorilor” ei, de-a lungul timpului, pe langa neplacerea de a aduce obiectul personal la locul de munca, si „surprize” de genul arderii unor monitoare, ca urmare a suprasolicitarii retelei electrice din Palatul de Justitie, situat in plin centrul municipiului Oradea.
Masinile de scris – o amintire
In plus, s-a terminat si cu tacanitul monoton al anticelor masini de scris in salile de judecata, dar si cu rasfoitul dosarelor vechi in arhivele instantelor. Toate acestea s-au terminat, cel putin, in plan teoretic. De data aceasta cu mana larga, probabil si din cauza ca europenii ne-au gasit mereu corigenti la capitolul „Justitie”, ministerul de resort a trimis, in urma cu o luna, sute de calculatoare de ultima generatie si laptop-uri in Bihor, astfel ca, deja, pe masa fiecarui magistrat sau grefier a fost instalata noua aparatura.
Si, pentru ca se presupune ca un bun magistrat trebuie sa cunoasca neaparat legile, pe toate computerele a fost instalat programul Legis, prin care se pot gasi toate normele aparute pana in prezent, cu modificarile si completarile ulterioare. Singura problema care mai ramane de rezolvat este conectarea calculatoarelor in retea si securizarea acesteia, intrucat nu toate datele pot fi facute publice.
„La noi, la nivel de Judecatorie, s-a terminat procesul de instalare a calculatoarelor. In aceste zile se lucreaza la realizarea retelei la nivelele superioare ale cladirii, acolo unde functioneaza Tribunalul Bihor si Curtea de Apel Oradea, astfel incat reteaua sa devina functionabila. Apoi, vom putea oferi si noi justitiabililor posibilitatile date de instantele din Capitala: de a vedea termenele direct de acasa, prin accesarea paginilor noastre de Internet, de a vedea solutiile pronuntate in cauza. De asemenea, la nivelul arhivei, aceasta va putea fi accesata la sediu, in format electronic, fiind eliminat, astfel, frunzaritul dosarelor vechi, in inghesuiala, asa cum se intampla acum. Toate acestea vor fi posibile dupa ce se va rezolva si partea electrica, angajatii societatii de profil lucrand, acum, la imbunatatirea ei, pentru a fi capabila sa suporte activitatea unei retele informatice de o asemenea marime”, a declarat vicepresedintele Judecatoriei Oradea, Cristian Monenciu.
Procese in sali cu tencuiala cazuta
Daca pentru calculatoare s-au gasit bani, ramane de vazut pe cand se vor gasi sume si pentru reabilitarea Palatului de Justitie. Starea cladirii se deterioreaza pe zi ce trece, in ciuda zecilor de memorii adresate pe aceasta tema ministerului de resort. In salile de sedinta tencuiala cade in capul judecatorilor, iar avocatii sunt nevoiti sa rasfoiasca dosarele printre bucatile de moloz care se desprind din tavan.
Recent, o angajata a institutiei a avut neplacuta „surpriza” de a fi ranita de o bucata de tencuiala cazuta de pe exteriorul imobilului, ranind-o la fata.