» Editura Polirom a lansat ieri primul volum, dintr-o serie de patru, reprezentand Jurnalul tinut de Carol I in perioada 1856-1914.
» Aceste insemnari zilnice, scrise in limba germana, cu grafia gotica, specifica secolului al XIX-lea, sunt pastrate la Arhivele Statului din Bucuresti, in optsprezece caiete de marimi diferite, fiecarui an corespunzandu-i, in medie, 60 de pagini.
» Jurnalul pe care Polirom il va publica in patru volume va cuprinde perioada 1881-1914, explicatia fiind ca perioada de pana in 1881 este acoperita de memorii. Primul volum merge pana in 1887.
Multa vreme nu s-a stiut nimic despre un jurnal al Regelui Carol I, desi se banuia ca ar fi existat unul care ar fi ajutat la scrierea memoriilor, "Insemnarile martorului ocular", redactate de Mite Kremnitz, si publicate in mai multe variante incepand cu 1892.
Vasile Docea, istoricul care si-a petrecut 10 ani nu atat traducand acest jurnal, cat descifrandu-l, a marturisit ieri, la lansarea de la Palatul Elisabeta, in prezenta Regelui Mihai si a Reginei Ana, a Principesei Margareta si a Principelui Radu, ca inainte de a gasi jurnalul Regelui Carol I a fost tentat sa scrie el un jurnal plecand de la memorii. Desigur, un proiect literar. "Cand am gasit textul adevaratului jurnal, am avut o mare dezamagire, pentru ca mi-am vazut esuat singurul meu proiect literar. Dar Jurnalul Regelul Carol reprezinta un mare castig pentru toti." si Regele Mihai a marturisit presei, dupa lansare, ca nu stia de existenta acestui jurnal, desi ar fi auzit de la Carol al II-lea ca este posibil sa existe niste note lasate de Carol I.
"Scrisul este foarte marunt, multe cuvinte sunt prescurtate, iar randurile, inghesuite, acopera intreaga suprafata a paginii, fara a lasa macar un colt nefolosit, dovada a caracterului econom al regelui", scrie Vasile Docea in studiul introductiv la primul volum. "Autorul nu urmareste o idee anume, ci reda cu fidelitate fapte din viata zilnica. Aprecierile personale si comentariile, care ar putea da seama mai bine de gandurile regelui, sunt destul de rare, iar atunci cand apar se reduc la cateva cuvinte", continua acesta.
Cine se asteapta sa descopere picanterii in Jurnalul Regelui va fi probabil dezamagit. Cel mai des intalnite sunt insemnarile simple, informatiile despre starea vremii, numele persoanelor cu care s-a intalnit in cursul zilei respective, iar activitatile sunt rezumate la cateva cuvinte: "am fost", "m-am intalnit", "am luat pranzul". Cat priveste obsesia pentru informatiile despre vreme, Vasile Docea considera in primul rand ca "ar fi vorba de profesiunea sa militara, pentru care starea vremii conta pe atunci foarte mult. Apoi, cauza ar putea fi chiar tara in care a domnit, unde majoritatea locuitorilor traiau din agricultura. De altfel, notele despre starea recoltelor, vara si toamna, sunt frecvente", explica Vasile Docea.
Acesta mai spune ca l-a fascinat "cum un «print strain», de o moralitate exemplara, foarte precis, a reusit nu doar sa se impamanteneasca, ci sa devina popular intr-o tara a aproximarilor. M-a fascinat cum a reusit aceasta tara sa ajunga sa-l venereze pe Carol I astfel incat acesta a devenit in zilele noastre un adevarat personaj mediatic", a mai spus Docea, referindu-se la succesul pe care l-a avut Regele Carol la show-ul TVR din 2006 "Mari Romani".
"Istoria noastra recenta dovedeste ca intoarcerea romanilor spre Regele Carol I are trei semnificatii legate de identitatea noastra nationala", a spus Radu de Hohenzollern-Veringen, explicand ca, in primul rand, Carol I "a stiut sa imbine profesionist virtutile administratiei cu virtutile politice, in al doilea rand, a fost aproape avangardist, investind in copii si tineri si, in al treilea rand, Carol I a inoculat istoriei romanilor sensul de lider vizionar", a incheiat Principele Radu, subliniind importanta acestui jurnal.
Insemnarile zilnice si scrierile memorialistice au fost o pasiune pentru Casa Regala a Romaniei. Cititorii cunosc cu siguranta "Povestea vietii mele", amintirile Reginei Maria, "memoriile" Regelui Carol, redactate de Mite Kremnitz. Nu in ultimul rand, se pare ca si Carol al II-lea ar fi intentionat sa-si scrie memoriile.
» Un volum din memoriile Reginei Maria, pierdut si regasit
Maine vor fi lansate inca doua titluri importante pentru istoria Casei Regale a Romaniei. Editura ALL va lansa primele doua volume din colectia "Coroana Romaniei". Este vorba despre "Mihai I al Romaniei. Regele si tara" de Ivor Porter si "Regina Maria a Romaniei: Capitole tarzii din viata mea. Memorii redescoperite" de Diana Mandache. Mai ales acest din urma volum este important pentru ca este vorba despre un ultim volum al memoriilor Reginei Maria despre care s-a crezut ca a fost distrus de Regele Carol al II-lea dupa moartea mamei sale.