18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialJurnalul galeriilor

Jurnalul galeriilor

Cine va vizita pana la sfarsitul acestei luni etajul Palatului Sutu va avea privilegiul sa descopere o pictura de un inalt rafinament, apartinand unui artist trecut putin de 50 de ani, plecat din Romania inca din 1983, Bogdan Matei.
A cerut azil in Franta, tara a carei cetatenie a primit-o in 1989. Membru al Societatii Maison des Artistes, a inceput sa lucreze sincronizandu-se cu cele mai noi tendinte ale artei occidentale. Apoi a trecut oceanul, stabilindu-se in Boston, unde a putut sa ia cunostinta si de arta contemporana nord-americana. Din acest punct de vedere, plecarea lui din tara a fost salutara. Daca ramanea, probabil ca ar fi descoperit pe cont propriu o serie de tehnici picturale si ar fi trait entuziasmul neofitului, uitand ca prin alte parti acestea sunt de mult cunoscute.
Pictura lui Bogdan Matei este luminoasa si impersonala. Nimic incalcit, convulsiv, spasmodic. El exploreaza nudul feminin, dar o face suav, asa incat orice carnalitate ajunge sa fie inlaturata si astfel intram intr-o zona a conturului pur, ca o viziune cosmica, detasata complet de registrul pamantesc.
Nudul este desfacut, descompus, analizat, defalcat. Intrepatrunderea dintre ceea ce ar fi omenesc si ceea ce prin purificare e mai presus de omenesc se realizeaza in lucrarile lui Bogdan Matei intr-un mod firesc, natural, de la sine inteles. Din aceasta cauza pictura sa abstracta este ca un cifru sau ca un alfabet pe care-l citim si ne minunam de coerenta sa.
Roz, bleu, galben-citron, nuante pastelate intregesc un asemenea spectacol al contururilor. Cum poate un picior sa semene cu un potir? Care este secretul esentializarilor? Artistul are aceasta calitate de-a face din om o suita de obiecte si pe de alta parte de-a aduce obiectele spre forma omeneasca. Astfel, volumele geometrice se umanizeaza, iar umanul capata o raceala geometrica. Corpul femeii este curatat de orice accident si este vazut ca o succesiune de convex si concav. Poate aceasta si este arta viitorului, cand nu vom mai face nici portret, nici peisaj, vom depasi atat suprarealismul, cat si abstractionismul si vom reintalni piesele componente ale cosmosului, simple si linistitoare, dincolo de orice mesaj ori sugestie.

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă