Directorul editorial al ziarului „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan, a declarat, joi seara, într-o emisiune la B1 TV, că grațierea este prevăzută de Lege, problema fiind, însă, cum este aplicată.
„Grațierea este o chestiune prevăzută de lege, însă există două tipuri de grațiere: pentru cazuri grave – oameni cu boli incurabile – și există grațierea individuală, dată de președintele României, de exemplu, și există grațierea colectivă, care se dă prin lege organică. Motivul pentru care am face o ordonanță… De ce Guvernul, care are majoritate conformtabilă în Parlament, de ce s-ar teme să treacă o Lege prin Parlament, în care să se discute opiniile societății civile și a instituțiilor. Este o măsură care afectează largi categorii de oameni: victime și vinovați”, a explicat jurnalistul Sabin Orcan.
El a continuat precizând că este necesară o dezbatere. „Nu spun că nu e bună, spun că trebuie făcută o dezbatere”.
Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.
Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.