17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialJurnalisti, agenti ai Securitatii

Jurnalisti, agenti ai Securitatii

» 102 jurnalisti importanti din audiovizualul bulgar au fost deconspirati drept colaboratori ai fostei Securitati comuniste.

Comisia pentru studierea dosarelor fostei Securitati din Bulgaria a facut publica o lista cu 102 nume ale unor jurnalisti importanti, formatori de opinie si proprietari sau directori din presa audiovizuala despre care exista dovezi ca au colaborat cu fostele servicii de spionaj si contraspionaj civile si militare comuniste. Lista este rezultatul cercetarii a 2.366 persoane de la 273 companii de presa audiovizuala, inclusiv posturile publice de televiziune si radio din Bulgaria.
Printre colaboratorii deconspirati ai fostelor servicii de informatii comuniste se numara Petar Mandzhukov (proprietarul postului de televiziune BBT), Radosvet Radev (proprietarul postului de radio Darik), Krasimir Uzunov (proprietarul agentiei de stiri Focus), Gheorghi Agafonov (proprietarul "7 Dni TV"), Petar Puncev (directorul postului de radio FM Plus) si Velizar Encev (analist politic si realizator de talk-show-uri pentru mai multe posturi de televiziune). Printre nume figureaza si cele ale unor cunoscuti realizatori de la postul national bulgar de radio.

La sfarsitul anului trecut au fost deconspirati drept colaboratori ai fostelor servicii secrete comuniste alti 67 de jurnalisti de la postul national de radio, 43 de jurnalisti de la postul public de televiziune si 21 de jurnalisti de la agentia nationala bulgara de presa BTA.
De la intrarea in vigoare, in 2006, a legii privind deschiderea arhivelor fostelor servicii secrete comuniste, a fost deconspirat drept colaborator un ministru din sase din guvernele postcomuniste care s-au succedat la Sofia. Presedintele socialist Gheorghi Parvanov figureaza, de asemenea, in randul colaboratorilor fostei Securitati comuniste.
Trei fosti guvernatori ai Bancii Nationale a Bulgariei si alte 23 de persoane care au lucrat in conducerea acesteia dupa 1989 au fost, de asemenea, colaboratori ai fostei Securitati comuniste, ca si noua dintre cei 240 de deputati din actuala legislatura (cinci ai Miscarii pentru Drepturi si Libertati, MDL, respectiv, patru ai formatiunii de guvernamant, GERB, dintre care unul a fost numit ministru fara portofoliu in cabinetul condus de Boiko Borisov). Fostele servicii secrete comuniste din Bulgaria par sa isi fi mentinut influenta si puterea si dupa caderea comunismului, multi fosti agenti avand legaturi stranse cu mediile politice si de afaceri, scria recent agentia Novinite.com.

» Ministru fost spion la Vatican
Numirea directorului Muzeului National de Istorie de la Sofia, Bojidar Dimitrov, ales deputat din partea GERB, in functia de ministru fara portofoliu pentru bulgarii din strainatate a provocat un scandal care ar fi putut sa duca la invalidarea de catre Parlament a noului guvern. Dimitrov este unul dintre cei patru parlamentari ai GERB deconspirati ca agenti ai fostelor servicii secrete comuniste, dezvaluirile care il vizeaza fiind facute inca din 2001.

Recunoscand colaborarea, Dimitrov sustine ca nu a facut altceva decat sa studieze documente istorice in arhive straine, in special la Vatican si in Italia. Dupa alegerea ca deputat, el a vizat presedintia Comisiei de cultura a Parlamentului bulgar, dar accederea la acest post i-a fost blocata in urma adoptarii regulamentului prin care colaboratorilor fostelor servicii secrete comuniste li se interzice sa exercite functia de presedinte sau vicepresedinte al Parlamentului si sa prezideze comisii parlamentare, ori sa faca parte din delegatii parlamentare in strainatate.
Cei 40 de deputati socialisti au anuntat ca vor sa conteste regulamentul, avand nevoie de inca opt semnaturi pentru a sesiza Curtea Constitutionala.

Cele mai citite

Fratele lui Michael Jackson s-a stins din viață. Tito Jackson avea 70 de ani

Tito Jackson, cunoscut pentru contribuțiile sale esențiale la succesul legendarului grup The Jackson Five, a murit duminică, la vârsta de 70 de ani. El...

Ucraina cheamă ONU și Crucea Roșie în regiunea Kursk din Rusia

Luni, Ucraina a anunțat că a invitat Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) să participe la eforturile umanitare în...

iOS 18 s-a lansat. Interconectare mai bună între iPhone şi Android

Apple a lansat iOS 18 și iPadOS 18, aducând o serie de noi funcționalități pentru iPhone și iPad. iOS 18 s-a lansat Una dintre cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă