Doua jurnaliste americane sunt in arest in Coreea de Nord, sub acuzatia ca s-au apropiat prea mult de frontiera acestei tari cu China.
Jurnalistele Laura Ling si Euna Lee de la postul de televiziune Current TV din California au fost retinute marti de graniceri nord-coreeni, impreuna cu un ghid chinez, in zona frontierei cu China de pe fluviul Tumen. Agentia sud-coreeana de stiri Yonhap a relatat, citand surse diplomatice care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ca jurnalistele, care se apropiasera prea mult de malul nord-coreean al fluviului Tumen, au fost retinute de graniceri dupa ce au ignorat ordinul acestora de a nu mai filma.
Laura Ling si Euna Lee pregateau un documentar despre transfugii nord-coreeni si, cu ajutorul pastorului sud-coreean Chun Ki-won de la o misiune ce ii ajuta pe acestia sa obtina azil politic in SUA sau Coreea de Sud, reusisera sa intre in contact cu mai multi refugiati. Pastorul Chun Ki-won a declarat ca jurnalistele i-au dat telefon marti dimineata si i-au spus ca se afla in China, in apropierea frontierei cu Coreea de Nord, iar el le-a sfatuit sa fie extrem de prudente si sa nu se apropie prea mult de granita.
Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american a exprimat "preocuparea" fata de soarta jurnalistelor, precizand ca autoritatile americane colaboreaza cu guvernul chinez pentru a afla unde si in ce conditii sunt retinute cele doua. Departamentul de Stat a luat, de asemenea, legatura cu Ambasada Suediei la Phenian, care reprezinta si interesele americane in Coreea de Nord.
In 1996, actualul guvernator al statului New Mexico, Bill Richardson, pe atunci congresman, a mers in Coreea de Nord pentru a ajuta la eliberarea unui american retinut timp de trei luni sub acuzatia de spionaj. In 1994, el a mediat eliberarea unui militar american al carui elicopter s-a ratacit, intrand in spatiul aerian nord-coreean.
Retinerea celor doua jurnaliste are loc pe fondul tensiunilor provocate de anuntul Phenianului cu privire la intentia de a lansa, la inceputul lunii aprilie, un "satelit", despre care SUA si Coreea de Sud cred ca ar fi, de fapt, o racheta cu raza lunga de actiune care ar putea atinge Alaska.