20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecial"Jurnalismul este o mare primejdie pentru scriitori"

“Jurnalismul este o mare primejdie pentru scriitori”

Ieri, la Institutul Cultural Roman, celebrul scriitor peruan Mario Vargas Llosa le-a vorbit scriitorilor si ziaristilor despre deliciile si pericolele muncii de scriitor. Alaturi de el s-au aflat: Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, editura care in ultimul timp a publicat multe carti din opera autorului, H.-R. Patapievici, presedintele ICR, Mircea Mihaies, vicepresedinte al ICR, Ioana Zlotescu, directoarea Institutului Cervantes.

Mario Vargas Llosa a marturisit ca ziua lui de lucru incepe cu lectura ziarelor din acea zi. Cu toate aceastea, a recunoscut ca pentru un scriitor adevarat jurnalismul este un mare pericol, din cauza formulelor tocite, cliseizate pe care ziaristul e obligat sa le foloseasca zi de zi. Penduland totusi intre contrarii, celebrul romancier a mai spus ca literatura depinde mult de gazetarie, in sensul in care se inspira din realitate si preia toate temele acute ale acesteia. La intrebarea noastra, care pleca de la un gand al lui Vintila Horia, potrivit caruia dupa razboi literatura mare s-a facut in primul rand in Europa de Est si America Latina, ceea ce nu s-ar mai potrivi realitatilor dupa 1989, Mario Vargas Llosa a spus foarte simplu ca literatura nu este expresia fericirii, ci a nefericirii si de aceea tocmai in tarile dominate de conflicte si oprimate de dictaturi ea are sansa unei exceptionale infloriri. Referindu-se la momentul contemporan, el a recunoscut ca scriitorii de acum sunt mult mai putin ambitiosi decat cei de acum cateva decenii, in sensul in care nu mai pot crede ca un roman, un poem sau o piesa de teatru pot schimba lumea. Din pacate, literatura gliseaza tot mai mult spre un joc intelectual, fara gravitate si fara profunzime. El a mai marturisit ca autorul care l-a marcat si il marcheaza este William Faulkner.
Cu o zi in urma conferentiase despre formele raului in lumea contemporana. Intrebat de Gabriel Liiceanu daca literatura cu o anumita tematica maligna nu are chiar nici un efect totusi asupra societatii, scriitorul a vorbit despre natura ambivalenta a utopiei. Exista utopia individuala, care nu face rau nimanui, si utopia organizata, coercitiva. La conferinta de presa a participat foarte multa lume, dovada ca Mario Vargas Llosa este citit si admirat in Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă