1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialJuristii PSD si PDL: despre coruptie, numai tacere

Juristii PSD si PDL: despre coruptie, numai tacere

Reprezentantii PSD si PDL care vor prelua astazi guvernarea par a nu fi cazut de acord in ceea ce priveste "detaliile" referitoare la rezolvarea problemelor in domeniul justitiei, cu toate ca Bruxelles-ul monitorizeaza indeaproape acest sector si chiar ar putea bloca fondurile europene daca nu continua lupta anticoruptie. Vicepresedintele PDL, Valeriu Stoica, considera ca punerea la punct alaturi de PSD a unei strategii in lupta anticoruptie este un subiect prematur deoarece abia s-a format guvernul. Cele doua partide aflate la guvernare vad diferit nu numai procedura prin care Parlamentul isi da avizul pentru inceperea urmaririi penale in cazul senatorilor si deputatilor suspectati de coruptie, dar si prelungirea mandatelor procurorilor-sefi ai Directiei Nationale Anticoruptie si Parchetului General. Social-democratii continua de altfel sa-si apere oamenii acuzati de coruptie, in vreme ce democrat-liberalii par sa priveasca acest lucru ca pe o fatalitate, dupa cum sugereaza pozitionarea PDL. In aceste conditii, Catalin Predoiu, proaspat investit in functia de ministru al Justitiei, a declarat ieri ca spera sa beneficieze de sprijinul Guvernului pentru a putea continua reforma justitiei, care este "de interes national". Tot ieri insa Comisia Europeana a negat vehement ca a intervenit in procesul de numire a ministrului Predoiu pentru un nou mandat la Justitie, asa cum sugera acesta la sfarsitul saptamanii trecute. 

PSD si PDL par sa aiba opinii diferite despre temele sensibile ale justitiei si in special asupra conditiilor in care ar trebui continuata lupta anticoruptie. Reprezentantii coalitiei care va prelua astazi guvernarea nu stiu in ce fel trebuie continuata reforma justitiei, iar programul de guvernare face doar referiri generale asupra acestui domeniu, in ciuda ingrijorarilor Comisiei Europene (CE) care continua sa monitorizeze Romania. PSD si PDL par a nu fi cazut de acord in ceea ce priveste "detaliile" punctuale care ar trebui rezolvate in domeniul justitiei, vicepresedintele PDL Valeriu Stoica considerand acest subiect "prematur" pentru ca abia s-a format Guvernul. Proaspatul ministru de resort Catalin Predoiu a sugerat, la sfarsitul saptamaniii trecute, ca ar avea sustinerea Bruxelles-ului pentru a-si continua mandatul, dar ieri Comisia a negat apasat acest lucru.

Parlamentul a fost dur criticat de CE in ultimul raport pentru ca a blocat urmarirea penala a deputatilor si senatorilor cu dosare anticoruptie. Curtea Constitutionala le-a dat voie parlamentarilor sa-si construiasca imunitate pentru situatiile penale, iar cei mai multi demnitari aflati in aceasta situatie sunt din partea PSD. Social-democratii continua, de altfel, sa-si apere oamenii acuzati de coruptie, in vreme ce democrat-liberalii par sa priveasca acest lucru ca pe o fatalitate, dupa cum sugereaza pozitionarea PDL. Valeriu Stoica sustine ca ar trebui respectata Constitutia, acest lucru insemnand ca "nu este nevoie de avizul Parlamentului atunci cand se incheie ancheta". In acest sens, Valeriu Stoica ne-a spus ca decizia Curtii Constitutionale prin care se da Legislativului atributul de avizare "nu este corecta" si ar trebui schimbata. Vicepresedintele Comisiei juridice din Senat, democrat-liberalul Iulian Urban, sustine, la randul sau, ca regimul imunitatii parlamentare trebuie schimbat astfel incat procurorii sa nu mai fie nevoiti sa trimita dosarele parlamentarilor suspectati de coruptie in Parlament pentru aviz. "Singurul rol al imunitatii parlamentare trebuie sa fie cel prevazut de Constitutie: protectia pentru a-si putea exprima liber optiunile politice", spune Urban. Pe de alta parte, deputatul PSD Eugen Nicolicea, membru in Comisia juridica, este de parere ca legea nu ar trebui interpretata la voia intamplarii, ci asa cum a decis Curtea Constitutionala: "Parlamentul solicita inceperea urmaririi penale", iar "cei care vor altceva sa schimbe legea".

Un alt punct sensibil pe care ministrul Justitiei va trebui sa-l rezolve este prelungirea mandatului procurorilor-sefi ai DNA si Parchetului General, institutii al caror efort in lupta anticoruptie a fost foarte apreciat de Bruxelles. In legatura cu DNA, Iulian Urban considera ca noul Parlament trebuie sa se asigure ca acesta va ramane o institutie puternica si "cei care au avut rezultate, cum ar fi Daniel Morar, trebuie lasati sa-si continue activitatea". Valeriu Stoica este de aceeasi parere, sustinand ca atat procurorul general, Laura Codruta Kovesi, cat si seful DNA, Daniel Morar, "si-au facut datoria si trebuie sa ramana in functiile pe care le ocupa". Totusi, Urban admite ca "unele dosare contin si fapte pentru care nu exista probe". Eugen Nicolicea sustine insa ca "intr-o tara cu o justitie normala nu ar trebui sa conteze cine este ministru si cine sunt procurorii-sefi", sugerand in acest fel ca PSD nu ar fi prea fericit cu actuala conducere a DNA.

Acuzele de aservire politica pe care multi politicieni, in special din partea PSD si PNL, le aduceau procurorilor anticoruptie inainte de alegeri trebuie sa inceteze, socoteste Iulian Urban: "Orice om aflat intr-o functie publica si care este urmarit penal va spune ca acel dosar a fost facut la comanda politica. Daca instanta decide ca nu exista probe pentru acele acuzatii, doar atunci poti spune acest lucru". De altfel, problema luptei anticoruptie pare insa sa nu le fie confortabila unor social-democrati. Astfel, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, fost deputat PSD in Comisia juridica in legislatura trecuta, a evitat sa raspunda intrebarilor referitoare la domeniul justitiei, mentionand numai ca "ministrul este independent", in ciuda faptului ca acesta din urma va trebui sa puna in aplicare un program de guvernare negociat intre PSD si PDL.

» Blocarea banilor europeni
Pentru Romania, nerespectarea cerintelor europene in materie de justitie ar putea duce la blocarea fondurilor europene, care se ridica la peste 10 miliarde de euro. Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice Romane, ne-a explicat ca "daca Romania nu incearca sa arate macar ca este pe drumul cel bun, UE va fi mai grijulie cu banii ei si cu ceea ce vor da Bucurestiului". In plus, Laura stefan sustine ca nu este necesara aplicarea clauzei de salvgardare pentru ca Romania sa nu mai primeasca bani europeni, ci se poate doar ca "evaluarile sa fie mai dure".

Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă