3.3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialJulian Barnes, printre finaliştii Man Booker Prize

Julian Barnes, printre finaliştii Man Booker Prize

Scriitorul Julian Barnes se numără printre cei şase finalişti selectaţi anul acesta pentru Man Booker Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie, care va fi decernată pe 18 octombrie, la Londra, informează bbc.co.uk, potrivit Mediafax.

Aceasta este a patra oară când Barnes, în vârstă de 65 de ani, se află pe lista scurtă a scriitorilor selectaţi pentru Man Booker Prize, el fiind favoritul caselor de pariuri anul acesta. El a mai fost selectat în 1984, pentru „Flaubert’s Parrot”, în 1998, pentru „England, England”, şi în 2005, pentru „Arthur and George”.

Alături de Julian Barnes, selectat pentru romanul său „The Sense of an Ending” – despre un bătrân care reflectează la căile pe care au mers el şi un prieten al său din copilărie -, pe lista scurtă se mai află Carol Birch, cu „Jamrach’s Menagerie”, Patrick deWitt, cu „The Sisters Brothers”, Esi Edugyan, cu „Half Blood Blues”, Stephen Kelman, cu „Pigeon English”, şi AD Miller, cu „Snowdrops”, cei doi din urmă fiind romancieri debutanţi.

Romanul lui Kelman prezintă povestea unui băiat de 11 care se mută, împreună cu mama şi sora sa, din Ghana la Londra. El şi un prieten al lui investighează uciderea unui băiat.

Romanul „Snowdrops” prezintă locurile ascunse şi întunecate ale Moscovei, fiind inspirat de timpul petrecut de Miller în Rusia, în timp ce „Half-Blood Blues” prezintă povestea dispariţiei unui muzician de jazz în Berlinul anilor ’30, în timpul naziştilor.

Acţiunea romanului „The Sisters Brothers” se desfăşoară în California anilor 1850, în timpul goanei după aur, iar „Jamrach’s Menagerie” este inspirat dintr-o poveste reală – a scufundării balenierei Essex, în 1820.

În 2010, Man Booker Prize i-a revenit scriitorului Howard Jacobson, pentru romanul „The Finkler Question”,

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă