Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, va contesta extrădarea sa către Suedia, în cazul în care va fi arestat, a declarat joi avocatul său suedez, Bjorn Hurtig, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Împreună cu colegul meu britanic, Mark Stephens, şi cu experţi internaţionali, vom lupta contra mandatelor de extrădare”, dacă Julian Assange este arestat, a declarat Hurtig.
Avocatul a refuzat să spună unde se află, în prezent, clientul său, văzut ultima dată în Anglia, în contextul în care acesta este vizat de un mandat internaţional de arestare, emis de Suedia, într-un presupus caz de viol şi agresiune sexuală.
„Orice interogatoriu sau proces în străinătate” al lui Assange, pe numele căruia Interpolul a emis un mandat, va fi gestionat de Stephens, a anunţat Hurtig.
Dacă extrădarea sa către Suedia nu poate fi împiedicată, el a anunţat că va fi cel care va „prelua controlul şi conduce echipa de apărare, contestând orice hotărâre de a-l menţine în închisoare”.
Curtea Supremă suedeză a confirmat joi acest mandat de arestare pe numele lui Julian Assange.
Arestarea acestuia a fost făcută imposibilă, până în prezent, din cauza unui viciu de procedură în eliberarea mandatului de arestare suedez, potrivit ediţiei de joi a cotidianului britanic The Timnes.
Suedia a „recunoscut”, de altfel, joi dimineaţa, „o eroare de procedură”, iar poliţia suedeză a anunţat că va fi redactat un nou mandat de arestare.
Procurorul suedez care se ocupă de dosar, Marianne Ny, pregăteşte, în prezent, un nou mandat de arestare, precizând pedeapsa maximă riscată pentru toate capetele de acuzare contra lui Assange, şi nu doar pentru acuzaţia de viol, a declarat poliţistul suedez însărcinat cu transmiterea dosarului către Interpol.
În contextul în care Assange avea tot mai puţine opţiuni, site-ul său, WikiLeaks, care publică informaţii confidenţiale, continua, joi, să dezvăluie, în tranşe mici, note diplomatice americane, ultimele dintre ele descriind Rusia ca un „stat mafiot”.