29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialJulian Assange, prezent la o manifestaţie organizată la Londra

Julian Assange, prezent la o manifestaţie organizată la Londra

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a participat sâmbătă la un protest organizat la Londra faţă de războiul din Afganistan, în care sunt implicaţi 9.500 de militari britanici, relatează AFP, citat de Mediafax.

Sute de persoane s-au adunat în Trafalgar Square, la apelul coaliţiei Stop the War, care a anunţat că la protest au participat 5.000 de manifestanţi.

„La un moment dat, trebuie să ne întrebăm ce este mai periculos – terorismul sau lupta antiteroristă”, a afirmat militanta Jemima Khan.

„Afganistanul este în continuare cel mai rău loc din lume pentru femei”, a spus ea, adăugând că „87 la sută dintre ele suportă violenţe conjugale”. „Deci, la toate nivelurile, misiunea noastră în Afganistan a eşuat”, a apreciat Khan.

Assange, consemnat la domiciliu în Marea Britanie unde a formulat apel la decizia de extrădare în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală, a afirmat că ziariştii sunt „criminali de război”.

„Când constaţi că războaiele sunt rezultatul minciunilor, transmise publicului britanic, american, din toată Europa, te întrebi cine sunt criminalii de război. Nu sunt numai liderii, nu sunt numai soldaţii, sunt şi jurnaliştii”, a spus el.

Assange a pus sub semnul întrebării şi valorile lumii occidentale. „Adevărul este că Margaret Thatcher avea dreptate: nu mai există societate. Există o elită de securitate transnaţională care împarte lumea folosind impozitele voastre”, a afirmat el.

Marea Britanie urmează să retragă toate forţele combatante din Afganistan până la sfârşitul anului 2014, însă mai mult de jumătate dintre britanici (57 la sută) vor retragerea imediată a militarilor, potrivit unui sondaj publicat joi.

În total, 382 de militari britanici au fost ucişi de la începutul intervenţiei în Afganistan.

Cele mai citite

Chiriile din București ating noi maxime: Apartamentele cu două camere din Unirii-Victoriei costă aproape 600 de euro pe lună

Cele mai scumpe chirii din București pentru apartamentele cu două camere, construite înainte de anul 2000, se găsesc în zonele Unirii-Victoriei, unde prețurile ating...

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...

Românii și investițiile: Creștere de 25,6% a activelor fondurilor deschise locale în primele opt luni ale anului 2024

Activele nete ale celor 95 de fonduri deschise locale au crescut cu 1% în august și cu 25,6% de la începutul anului, ajungând la...
Ultima oră
Pe aceeași temă