27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialJudetul Bacau a pierdut deja 1.000 de miliarde

Judetul Bacau a pierdut deja 1.000 de miliarde

Schimbarea regimului de functionare a RAFO Onesti a adus pierderi de circa 1.000 de miliarde de lei bugetului judetean. Pana la finele anului este posibil ca pierderile sa creasca si mai mult, iar Bacaul sa devina un judet „cersetor” de fonduri de la bugetul central, cum este Vasluiul sau Botosaniul. Contributia RAFO la bugetul judetului Bacau s-a redus cu circa 1.000 de miliarde de lei in prima jumatate a acestui an, suma care reprezinta mai mult de jumatate din intreg bugetul municipiului Bacau. Senatorul de Bacau Radu Catalin Mardare a declarat ca in acest fel excedentul bugetar al judetului s-a redus la jumatate, de la 2.700 la circa 1.400 de miliarde de lei. „Pentru Bacau ar fi fost mai bine ca RAFO sa functioneze in acelasi regim fiscal ca si celelalte rafinarii din tara” – a opinat fostul prefect. Scaderea sumelor platite de RAFO la buget a fost determinata de inchiderea timp de o luna de zile a rafinariei, precum si de noul regim in care societatea functioneaza: prelucrator pentru piata externa. Potrivit legislatiei romanesti, intr-o astfel de situatie in care benzinele si motorinele pleaca exclusiv la export, atat rafinaria, cat si proprietarul marfii sunt scutiti de la plata accizelor si a taxei pe valoarea adaugata (TVA). In acest fel RAFO devine un simplu prelucrator pentru Expanet, o firma cu care rafinaria onesteana a semnat un contract de procesare pentru urmatorii doi ani.

Statul, in pierdere

„Statul roman nu va mai castiga nimic de pe urma RAFO” – a declarat in urma cu trei luni Marin Anton, managerul rafinariei. „Vom plati la buget doar impozitarea muncii: impozite pe salarii, CAS etc. Bugetul nu va mai incasa de la RAFO. Plus valoarea, in loc sa o ia statul roman, pleaca in strainatate”. El a mai fost de parere ca situatia s-ar fi putut evita daca Ministerul Finantelor ar fi inteles necesitatea ca RAFO sa fie scutita de plata in avans a TVA pentru titeiul importat. Rafinaria a fost obligata sa depuna aceste sume in vama pe motiv ca are datorii la buget. Numai ca banii blocati au dus la aparitia unei situatii de criza, urmata de oprirea productiei.

Presiuni ignorate

In ciuda presiunilor sindicale si a negocierilor purtate la Bucuresti, reprezentantii Ministerului Finantelor nu au renuntat la masura luata. Reprezentantii RAFO au gasit, insa, solutia: contractul de procesare incheiat pe doi ani, care asigura functionarea, dar dezavantajeaza semnificativ bugetul statului.
Cele 1.000 de miliarde pierdute de bugetul judetului Bacau reprezinta doar pierderea aferenta lunii iunie. Este posibil ca pana la finele anului sa se mai piarda inca circa 6.000 de miliarde de lei. Anul trecut judetul Bacau a fost al treilea dupa Bucuresti si Constanta ca marime a contributiei la bugetul de stat, pe acelasi loc cu Prahova, Bihor si Timis si peste Sibiu, Brasov sau Arad.
In comparatie, Vasluiul, Botosaniul si Neamtul sunt in primele cinci judete din tara care au nevoie de finantari de la bugetul de stat, deoarece nu reusesc sa-si acopere cheltuielile din surse proprii. Iasiul a incheiat anul trecut la limita, fiind foarte aproape sa inregistreze deficit.

Cele mai citite

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă