16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialJudetele defrisate de PSD, inecate de ape

Judetele defrisate de PSD, inecate de ape

Peste 200.000 de hectare de padure au fost rase de pe fata pamantului dupa 1990, potrivit unui studiu recent intocmit de Ministerul Agriculturii. Muntii Vrancei, Muntii Rodnei, Valea Trotusului, Valea Tazlaului, Valea Nehoiului au fost despadurite aproape in intregime. Aproape toate firmele implicate in infractiuni silvice sunt detinute de baronii PSD, sustin oficiali de la acest minister. Specialistii din agricultura spun ca au fost inundate exact acele judete unde au avut loc masive defrisari si despaduriri: Bacau, Vrancea, Buzau, Neamt, Galati, Suceava.

Un raport al Autoritatii Nationale de Control din 2003 explica faptul ca despaduririle in nestire pot duce la producerea de viituri si tornade: „Firmele care au exploatat masa lemnoasa au incalcat cele mai elementare reguli de exploatare stabilite prin lege. Ele au abandonat pe suprafata exploatata material lemnos cu valoare economica scazuta, creand pericolul real de producere a unor viituri prin antrenarea de ploi abundente, blocarea cursurilor de apa, imposibilitatea reimproprietaririi suprafetelor (…) Au executat drumuri de tractor pe versanti cu pante mari, dislocand cu buldozerul pe adancimi si suprafete considerabile solul, destabilizand versanti la aparitia unor precipitatii de mare intensitate”. Insa guvernarea PSD nu a facut nimic pentru a pune capat abuzurilor. Ceea ce a dus in cele din urma la inundatiile de anul acesta.

Hayssam si Munaf, baronii lemnului din Bacau

Ani de zile baronii lemnului au taiat in nestire, avand protectia oamenilor din jurul lui Iliescu si al PSD, ne-au declarat specialisti din Ministerul Agriculturii. Acestia au afirmat ca Bacaul, judetul stapanit de Sechelariu si Hrebenciuc, a fost raiul ilegalitatilor. Firmele lui Omar Hayssam si partenerul sau de afaceri, Mohammad Munaf (implicati si in cazul ziaristilor rapiti in Irak), au exploatat masa lemnoasa din zona Trotusului, Tazlaului si Nehoiului, cheresteaua fiind destinata in special exportului. S-au remarcat de asemenea Attila Verestoy (prietenul lui Hrebenciuc), numit si „Cherestoy”, Culita Tarata si alti baroni locali, toti veniti pe filiera PSD. Numai in zona Bacaului, unde an de an zone intregi sunt inundate, au fost semnalate prejudicii de peste 200 miliarde de lei din taieri ilegale de copaci, se arata in raportul Ministerului Agriculturii, intocmit anul acesta, in aprilie. Pe Valea Trotusului, 90% din padure a fost rasa, sustine raportul. Firmele implicate in taieri ilegale de arbori sunt, potrivit ministerului de resort: FOREX BAC SRL, avand ca principal actionar pe Mohammad Munaf, IFIGENIA TRADING SRL, actionar acelasi Mohammad Munaf, KATINA GOLD SRL, actionari cetatenii sirieni Said H. Nastah, Nastah M. Ehssan, Gold WOOD SRL, SC BEST WOOD PRODUCTION, actionar Omar Hayssam.
Fostul primar Dumitru Sechelariu s-a implicat si in afaceri cu lemn. Avea nevoie de lemn pentru fabrica de hartie de la Letea (Bacau).
Acesta a fost implicat in despaduriri si in zona Nehoiu (Buzau). Unde puternice inundatii au provocat alunecari de teren. Practic, padurea (ce a mai ramas din ea) a luat-o la vale, multe case fiind distruse. Prin firma Foresta Nehoiu, omul de afaceri a exploatat nerational fondul lemnos, ne declara specialistii. Au fost create cinci firme-capusa prin care s-au scurs banii de la fabrica de la Nehoiu. Iar cheresteaua a fost exportata.

Grecea a denuntat „abuzurile si ilegalitatile” lui Culita Tarata

Un alt baron al lemnului este Culita Tarata, fost deputat PSD, prieten cu Hrebenciuc. El a taiat padurile din judetul Neamt. Ca exemplu, intr-un raport al sefului Corpului de Control al primului ministru, Ovidiu Grecea, din 1998, se arata: „Tarata Nicolae a incheiat contracte dezavantajoase pentru Directia Silvica Neamt, prin care masa lemnoasa era trecuta de la o firma la alta. Sunt abuzuri si ilegalitati privind intocmirea documentelor ce au stat la baza vanzarii de cherestea prin societatile „grupului Tarata”. Sunt nereguli si ilegalitati referitoare la contractarea, autorizarea, exploatarea si facturarea masei lemnoase. In perioada 1994-1997, grupul de firme Tarata a detinut monopolul achizitionarii cherestelei produse de Directia Silvica Piatra Neamt”.

Muntii Vrancei au fost jumuliti

Muntii Vrancei au fost jumuliti de paduri. Ceea ce a dus la acoperirea de ape a sate intregi, sustin specialistii. Pesedistii au ras mii de hectare de arbori.
Un raport al Corpului de control al Ministerului Agriculturii dezvaluie dimensiunile dezastrului: prejudiciu de 26 milioane de euro. Sunt facuti vinovati vicepresedintele consiliului judetean si al PSD Mircea Diaconu, precum si Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, considerat un protector al acestuia. Totodata, sunt acuzati de taieri ilegale de copaci si primarii pesedisti de pe Vaile Milcovului, Zabalei, Susitei si altii, unde au avut loc despaduririle.

La Suceava, filiera Cusnir-Marza-Mihailescu

Despaduririle ilegale din judetul Suceava au fost dezvaluite de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, mai ales in perioada cand era senator PNL de Suceava (2000-2004).
Baronii PSD din acest judet au monopolizat afacerile cu lemn, acuza Flutur. Acesta sustine ca grupul de interese a fost constituit in jurul fostului prefect, Ioan Cusnir. A fost constituita societatea „GEMACU”, din care au facut parte Cusnir, omul de afaceri Gheorghe Gemanar si fiica presedintelui consiliului judetean Gavril Marza. Actionar a fost o vreme si Serban Mihailescu, fost ministru PSD. Firma „GEMACU” a beneficiat la un moment dat de fonduri PHARE pe domeniul prelucrarea lemnului. In 2003 firma avea datorii catre Directia Silvica Suceava de 2,7 miliarde lei.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă