22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialJudecătorul Tudorel Toader, ales reprezentantul României la Comisia de la Veneţia

Judecătorul Tudorel Toader, ales reprezentantul României la Comisia de la Veneţia

Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională şi decan al Facultăţii de Drept a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a fost numit de Guvern reprezentantul României la Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută drept Comisia de la Veneţia, informează Mediafax.

Judecătorul constituţional Tudorel Toader a declarat vineri, că prima reuniune plenară la care va participa va avea loc în perioada 10-12 iunie la Veneţia.

"După această plenară, voi şti mai multe şi voi putea spune mai multe amănunte privind poziţia mea. Oricum, din Comisia Europeană pentru Democraţie fac partea, în majoritate, membri sau reprezentanţi ai statelor membre UE care sunt judecători constituţionali, pentru că specificul activităţii comisiei constă în jurisdicţia justiţiei constituţionale", a declarat vineri, Tudorel Toader.

Acesta a precizat că îşi va păstra în continuare funcţiile de judecător la Curtea Constituţională şi de decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, pentru că activitatea Comisiei Europene pentru Democraţie se desfăşoară în sesiuni plenare şi nu necesită o prezenţă permanentă.

"Nefiind o activitate permanentă, ci una care se desfăşoară în sesiuni plenare, care sunt cam patru pe an, îmi voi păstra poziţiile din ţară. În afara plenarelor, mai există misiuni în ţările care solicită experiza comisiei, dar în orice caz, activităţile de până în prezent vor continua în mod firesc", a adăugat Tudorel Toader.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Lege este organismul afiliat Consiliului Europei care se ocupă de probleme constituţionale. Rolul Comisiei este de a oferi consiliere statelor membre şi de a le ajuta pe cele care doresc să îşi alinieze structurile instituţionale şi legale cu standardele europene.

Comisia lucrează în trei domenii principale: instituţiile democratice şi drepturile fundamentale; justiţie constituţională; alegeri electorale, referendumuri şi partide politice.

Aceasta are 59 de state membre, 47 ale Uniunii Europene şi încă 12 din toată lumea: Algeria, Brazilia, Chile, Israel, Kazahstan, Coreea de Sud, Kîrgîzstan, Maroc, Mexic, Peru, Tunisia şi SUA.

Comisia se întruneşte la Veneţia, iar membrii trimişi de către ţări sunt numiţi pentru patru ani. Secretariatul permanent este în Strasbourg, Franţa, la sediul Consiliului Europei.

Curtea Constituţională a României colaborează de peste 15 ani cu structurile Comisiei Europene pentru Democraţie prin Lege.

Cele mai citite

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă