17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialJudecatorul Danut Cornoiu a fost exclus din magistratura

Judecatorul Danut Cornoiu a fost exclus din magistratura

Judecatorul Danut Cornoiu, presedintele Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost exclus din magistratura in urma hotararii Consiliului Superior al Magistraturii. Danut Cornoiu a fost judecat ieri in Sectia Judecatori a CSM.

Danut Cornoiu, in calitate de presedinte al Sectiei Civile de la Inalta Curte, a redistribuit dosarul privind casa parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei. Noul complet, condus de judecatoarea Luana Stancu, a dat hotararea in favoarea parintilor Monicai Macovei. Intreaga afacere a devenit eveniment de presa. Comisia de Disciplina a CSM a facut cercetari in acest caz. Dupa intocmirea raportului, Sectia Judecatori a CSM a inceput judecarea acestui caz.
Judecatorul Danut Cornoiu a fost aparat de avocatul Valeriu Stoica, fostul ministru al Justitiei. Au fost audiati martorii. Grefiera care a operat mutarea dosarului de la Completul 1 la Completul 2 a declarat sub juramant ca a fost obligata la acest lucru de presedintele Cornoiu. Din cercetarile inspectorilor judiciari reiese ca si judecatoarea Luana Stancu a facut presiuni pentru transferarea dosarului de la C1 la C2. In calitate de martor, judecatoarea Margareta Ionescu a declarat ca Luana Stancu a venit la ea si i-a cerut sa dea un termen mai scurt in respectivul dosar, invocand o obligatie pe care o are fata de o persoana implicata in dosar. Margareta Ionescu a refuzat. A fost foarte mirata cand inaintea termenului din septembrie a constat ca dosarul ii fusese luat si redistribuit la Completul 2, chiar la Luana Stancu. Grefiera i-a explicat in soapta ca asa a decis presedintele Cornoiu. Alti magistrati de la Completul 1 Civil al Inaltei Curti, care au participat la proces, au declarat ca nimeni nu a vorbit vreodata cu ei despre acest dosar si ca nu au aflat despre caz decat din presa.
Dupa audierea martorilor Comisia de disciplina a CSM a cerut sanctionarea lui Danut Cornoiu pentru abatere privind statutul magistratului.
Valeriu Stoica a cerut ca Danut Cornoiu sa nu fie sanctionat in nici un fel. El a adus doua argumente. In fapt nu exista decat o singura proba care il incrimineaza pe Danut Cornoiu, si anume declaratia grefierei. Numai ca Danut Cornoiu nu a pus nici o rezolutie pe transferarea dosarului la C2. Iar declaratia judecatoarei Margareta Ionescu nu se sustine pentru ca ea a auzit despre ce s-a intamplat si nu a aflat in mod direct. In consecinta, a argumentat Valeriu Stoica, probele sunt cu totul insuficiente. In drept, a continuat fostul ministru al Justitiei, legea era la data faptei cu totul neclara si in baza ei Danut Cornoiu nu poate fi invinuit. Ulterior legiuitorul a completat respectiva lege. In incheiere Valeriu Stoica a spus ca judecatorul de la ICCJ nu poate fi sanctionat. Dupa deliberare insa Sectia Judecatori a CSM a hotarat excluderea lui Cornoiu din magistratura, sanctiune maxima. Intrucat intre timp judecatoarea Luana Stancu s-a pensionat, in cazul ei s-a hotarat incetarea cauzei.
Danut Cornoiu poate face recurs la hotararea CSM in decurs de 15 zile la ICCJ. Recursul ar urma sa fie judecat intr-un complet de noua judecatori.

Cele mai citite

”Extraterestrul negru”, cel mai modificat om din lume, vine la International Tattoo Convention Bucharest

În septembrie, la cea de-a XII-a ediție International Tattoo Convention Bucharest organizată de Costi Azoiței, Berăria H devine loc de exprimare artistică pentru unii...

iOS 18 s-a lansat. Interconectare mai bună între iPhone şi Android

Apple a lansat iOS 18 și iPadOS 18, aducând o serie de noi funcționalități pentru iPhone și iPad. iOS 18 s-a lansat Una dintre cele...

FOTO Incredibil cum arată o bază sportivă din municipiul Târgu Jiu

Baza sportivă din incinta Stadionului Municipal Târgu Jiu, aflat în administrarea Primăriei, se află într-o stare jalnică. Terenul sintetic nu mai poate fi folosit...
Ultima oră
Pe aceeași temă