6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialJudecatorii mentin sechestrul pe averea lui Contac

Judecatorii mentin sechestrul pe averea lui Contac

» Magistratii Tribunalului Brasov au respins cererea lui Constantin Contac de ridicare a sechestrului pus pe averea familiei sale de catre Directia Nationala Anticoruptie. Procurorii DNA il acuza pe Contac de fapte de coruptie si spalare de bani.

Constantin Contac, fostul presedinte al Consiliului Judetean Botosani, este inculpat intr-un proces in care este acuzat ca a prejudiciat bugetul judetului pe care l-a condus cu 199 miliarde lei vechi. In proces mai este inculpat si fiul lui Contac, Liviu, care a ocupat functia de director al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri Botosani. La termenul din aceasta saptamana, instanta brasoveana a respins exceptia de nelegalitate in cazul trimiterii in judecata invocata de avocatul lui Contac, precum si necesitatea de restituire a cauzei catre procuror, dar si solicitarea de ridicare a sechestrului de pe avere. "E bine sa intre procesul la fond, sa demonstram ca nu e nimic adevarat. Suntem purtati de doi ani tot asa, ba accepta, ba resping si nu se mai intra la fond", a declarat Constantin Contac. Instanta a stabilit un nou termen de judecata in acest dosar pentru data de 1 aprilie.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata in iulie 2007 pe Constantin Contac, in calitate de presedinte al CJ si actionar majoritar la mai multe societati comerciale, pe fiul acestuia Liviu Contac, in calitate de director al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, si pe Ioan Andrici, administratorul firmei Constuct Com SRL. Constantin Contac si fiul fiul sau, Liviu, sunt acuzati de fapte de coruptie si de spalare de bani, in timp ce Andrici este acuzat de complicitate la fapte de coruptie si spalare de bani. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2002-2006, Constantin Contac si Liviu Contac ar fi derulat afaceri cu bani publici, constand in contracte de prestari servicii avand ca obiect activitati de intretinere a drumurilor si, respectiv, transport materiale. Cei doi Contac se aflau in raporturi de subordonare ierarhica, tatal fiind ordonator principal de credite, iar fiul ordonator secundar de credite. Astfel, firma Construct Com a castigat toate licitatiile organizate la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Botosani, avand ca obiect activitati de intretinere a drumurilor si, respectiv, transport materiale.

In acelasi timp, la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Botosani nu s-a facut nici o investitie, preferandu-se inchirierea utilajelor de la firma Transporturi Auto SA, ce apartine lui Constantin Contac, in scopul imbogatirii inculpatilor, sustin procurorii DNA.
Astfel, potrivit anchetatorilor, s-ar fi dobandit foloase necuvenite in valoare de 199,3 miliarde lei vechi, din bugetul Consiliului Judetean, bani care au fost "spalati" de inculpati, fiind transferati prin intermediul firmei Construct Com din Botosani catre firmele lui Constantin Contac. De asemenea, potrivit DNA, pentru a da aparenta de venituri licite, Constantin Contac ar fi recurs la creditarea fictiva a propriilor firme, precum si la viramente bancare, percepand la final banii sub forma de dividende. Pe toate bunurile inculpatilor s-a aplicat sechestru asigurator.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...
Ultima oră
Pe aceeași temă