17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialJudecatorii mentin sechestrul pe averea lui Contac

Judecatorii mentin sechestrul pe averea lui Contac

» Magistratii Tribunalului Brasov au respins cererea lui Constantin Contac de ridicare a sechestrului pus pe averea familiei sale de catre Directia Nationala Anticoruptie. Procurorii DNA il acuza pe Contac de fapte de coruptie si spalare de bani.

Constantin Contac, fostul presedinte al Consiliului Judetean Botosani, este inculpat intr-un proces in care este acuzat ca a prejudiciat bugetul judetului pe care l-a condus cu 199 miliarde lei vechi. In proces mai este inculpat si fiul lui Contac, Liviu, care a ocupat functia de director al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri Botosani. La termenul din aceasta saptamana, instanta brasoveana a respins exceptia de nelegalitate in cazul trimiterii in judecata invocata de avocatul lui Contac, precum si necesitatea de restituire a cauzei catre procuror, dar si solicitarea de ridicare a sechestrului de pe avere. "E bine sa intre procesul la fond, sa demonstram ca nu e nimic adevarat. Suntem purtati de doi ani tot asa, ba accepta, ba resping si nu se mai intra la fond", a declarat Constantin Contac. Instanta a stabilit un nou termen de judecata in acest dosar pentru data de 1 aprilie.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata in iulie 2007 pe Constantin Contac, in calitate de presedinte al CJ si actionar majoritar la mai multe societati comerciale, pe fiul acestuia Liviu Contac, in calitate de director al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, si pe Ioan Andrici, administratorul firmei Constuct Com SRL. Constantin Contac si fiul fiul sau, Liviu, sunt acuzati de fapte de coruptie si de spalare de bani, in timp ce Andrici este acuzat de complicitate la fapte de coruptie si spalare de bani. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2002-2006, Constantin Contac si Liviu Contac ar fi derulat afaceri cu bani publici, constand in contracte de prestari servicii avand ca obiect activitati de intretinere a drumurilor si, respectiv, transport materiale. Cei doi Contac se aflau in raporturi de subordonare ierarhica, tatal fiind ordonator principal de credite, iar fiul ordonator secundar de credite. Astfel, firma Construct Com a castigat toate licitatiile organizate la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Botosani, avand ca obiect activitati de intretinere a drumurilor si, respectiv, transport materiale.

In acelasi timp, la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Botosani nu s-a facut nici o investitie, preferandu-se inchirierea utilajelor de la firma Transporturi Auto SA, ce apartine lui Constantin Contac, in scopul imbogatirii inculpatilor, sustin procurorii DNA.
Astfel, potrivit anchetatorilor, s-ar fi dobandit foloase necuvenite in valoare de 199,3 miliarde lei vechi, din bugetul Consiliului Judetean, bani care au fost "spalati" de inculpati, fiind transferati prin intermediul firmei Construct Com din Botosani catre firmele lui Constantin Contac. De asemenea, potrivit DNA, pentru a da aparenta de venituri licite, Constantin Contac ar fi recurs la creditarea fictiva a propriilor firme, precum si la viramente bancare, percepand la final banii sub forma de dividende. Pe toate bunurile inculpatilor s-a aplicat sechestru asigurator.

Cele mai citite

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...

VIDEO. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, despre salariile de la PRO TV

Într-o ediție recentă a emisiunii „La Măruță”, chefii Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu, care au revenit la MasterChef după o perioadă la...

Ovidiu Hațegan a luat decizia! Ce se întâmplă cu arbitrul român

Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români, a decis să pună capăt carierei sale de arbitru central, la vârsta de 44 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă