13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialJudecătorii cer dreptate pentru victimele comunismului

Judecătorii cer dreptate pentru victimele comunismului

Preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş, Florin Dima, a declarat că este dezamăgit de tergiversarea modificării legii referitoare la despăgubirea foştilor deţinuţi politic, în condiţiile în care pe rolul instanţei sunt câteva sute de astfel de procese. Judecătorul Florin Dima a făcut referire la Legea 221/2009, referitoare la condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru care instanţele nu mai pot acorda despăgubiri, ca urmare a două decizii ale Curţii Constituţionale a României (CCR). 

Pe de altă parte, foştii deţinuţi politici spun că ar fi mult mai potrivit ca statul român să acorde aceste despăgubiri fără nici un fel de proces. „Nu este normal ca persoane bolnave, de 80 de ani, să fie purtate în instanţă. De asemenea, nu este normal ca oamenii să fie obligaţi să aducă martori, pentru că toate actele se află în posesia statului român”, a spus unul dintre foştii deţinuţi politici.

Foarte multe procese

„Avem foarte multe cauze generate de legea care a stabilit iniţial dreptul celor care au fost condamnaţi politic, au suferit măsuri administrative cu caracter politic, să primească despăgubiri şi eu îmi exprim dezamăgirea ca judecător că nici Guvernul şi nici Parlamentul nu a găsit timp să adapteze legea, după ce Curtea Constituţională, în octombrie (2010 – n.r.) a stabilit că acea dispoziţie legală prin care stabilea dreptul acelor persoane (este neconstituţială – n.r.).

Pe de altă parte, ştii că există o decizie a CCR care spune că nu mai poţi să-i dai acelei persoane nimic. Şi atunci omul nu poate să înţeleagă de ce cineva i-a promis că-i dă ceva bani şi în timp ce el a desfăşurat un proces, tot acel cineva sau tot o instituţie a statului spune: pardon, nu trebuie să-ţi dau nimic. E dezamăgitor”, a spus preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş, citat de Agerpres.

Potrivit magistratului mureşean, din cauza tergiversării modificărilor impuse de declararea neconstituţională a anumitor prevederi ale legii, sunt într-o situaţie delicată atât judecătorul, cât şi foştii deţinuţi politic, al căror demers s-a dovedit inutil.

„Legea 221/2009 spune iniţial că cei care au suferit condamnări sau măsuri administrative cu caracter politic beneficiază de despăgubiri. Nu spunea cât. Nu am înţeles de ce statul – dacă tot s-a hotărât să dea nişte bani acestor persoane – de ce nu a hotărât să le dea nominal (…) Dar statul ce a făcut? A ales cel mai scump sistem – sistemul judiciar – ca să dea aceşti bani. Statul ce-a zis, şi mi s-a părut ilogic. Mă hotărăsc să vă dau bani, dar pentru asta trebuie să mă chemaţi în instanţă. Asta a făcut, a ales cel mai scump sistem şi nici nu a stabilit câţi bani sunt la dispoziţie”, a spus judecătorul Dima.

Magistratul a spus că după ce instanţele au stabilit despăgubiri de 600.000 de dolari, Guvernul a decis limitarea acestora, prin OUG 62/2010, prin care se limita la 10.000 de euro cuantumul despăgubirilor pentru foştii deţinuţi politic. 

Vinovaţii fără vină

Mulţi dintre foştii deţinuţi politici spun că nu este normal ca statul român să nu resolve atâta vreme problema despăgubirii victimelor comunismuluui. Ei arată că mulţi dintre cei care au trecut prin temniţele comuniste au murit cu cazierul pătat ori fără să primească nici o despăgubire. Aşa ar fi Ion Gavrilă Ogoranu, care a murit fără să fi obţinut reabilitarea în faţa Justiţiei, ori Aurel Baghiu, unul dintre liderii revoltei anticomuniste a studenţilor timişoreni din anul 1956, care a murit fără să fi primit vreun leu drept despăgubire pentru suferinţele indurate.

Cele mai citite

CS Rapid București câștigă în premieră Supercupa României la volei masculin

CS Rapid București a obținut prima Supercupă din istoria voleiului masculin giuleștean, învingând campioana Corona Brașov cu scorul de 3-1 într-o partidă disputată la...

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

Ungaria oferă laptopuri gratuite elevilor, în timp ce România retrage tabletele distribuite în pandemie

Ungaria derulează cu succes un program național de sprijin educațional, prin care elevii din clasele a V-a și a IX-a primesc laptopuri gratuite din...
Ultima oră
Pe aceeași temă