Ionut Matei, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, este cercetat de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) deoarece a redus pedeapsa lui Ion Balint, zis Nutu Camataru, de la noua ani inchisoare la doar doi ani, sapte luni si 17 zile, prin anularea unor probe considerate legale de catre Curtea Constitutionala.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a autosesizat in urma articolelor publicate in serial de "Romania libera" sub genericul "Judecatorii Camatarilor", din care rezulta faptul ca magistratul Ionut Matei, pe atunci judecator la Curtea de Apel Bucuresti, a redus pedepsele multora dintre membrii clanului Camataru, a respins despagubirile pentru victime si a dispus si scoaterea de sub sechestru a bunurilor inculpatului Ion Balint, zis Nutu Camataru. In motivele de recurs, procurorii au sustinut atunci ca instanta de judecata condusa de Matei a comis "un exces de putere" prin anularea interceptarilor convorbirilor telefonice – probele de baza ale dosarului –, considerate perfect legale de catre Curtea Constitutionala (decizia 766 din 7 noiembrie 2006). Lidia Barbulescu, presedintele CSM, ne-a declarat ca se va verifica "in ce masura se confirma faptul ca nu au fost respectate dispozitiile Curtii Constitutionale. Inspectia judiciara va controla aspectele de respectare a legalitatii de catre judecatorul Ionut Matei".
Presedintele CSM: "Era moral ca judecatorul Matei sa se abtina"
Daca CSM va constata ca nu au fost respectate dispozitiile Curtii Constitutionale, atunci decizia de reducere a pedepsei pentru Nutu Camataru devine nula de drept. Mentionam ca decizia de reducere a pedepsei pentru Nutu Camataru data de instanta prezidata de judecatorul Matei a fost mentinuta si de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin instanta prezidata de judecatoarea Madalina Buta. De asemenea, ca o ciudatenie, mai amintim faptul ca, dupa avansarea sa ca judecator la Curtea Suprema, Ionut Matei s-a intalnit cu Madalina Buta intr-un complet de judecata si au decis, intr-un alt dosar penal, ca Ion Balint, zis Nutu Camataru, sa-si primeasca inapoi suma de 5.000 de dolari, pe care i-a dat-o unui aprod cu scopul de a obtine pentru fratele sau Sile amanarea executarii unei pedepse cu inchisoarea, amanare obtinuta atunci de la prima incercare.
Am intrebat-o pe doamna Lidia Barbulescu, presedintele CSM, daca era legal ca Ionut Matei sa intre intr-un complet ce judeca o alta cauza in care i-a dat din nou castig de cauza lui Nutu Camataru. "Fiind vorba de dosare diferite, nu pot sa spun ca era ilegal, dar era moral ca judecatorul Matei sa se abtina", ne-a spus presedintele CSM. Astazi, Tribunalul Bucuresti va decide daca va mentine decizia de eliberare conditionata obtinuta de Nutu Camataru la Judecatoria Sectorului 4. De aceasta data, la dosar exista circa 1.000 de pagini din care rezulta ca in perioada incarcerarii Nutu si-a coordonat afacerile infractionale prin telefonul mobil, ceea ce atrage dupa sine anularea eliberarii conditionate.