6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialJudecatoarea Elena Pop-Blaga a fost reabilitata

Judecatoarea Elena Pop-Blaga a fost reabilitata

Inalta Curte de Casatie si Justitie a reabilitat-o pe fosta judecatoare Elena Pop-Blaga din cadrul Tribunalului Bihor, arestata in urma cu trei ani intr-un flagrant de luare de mita organizat de PNA Oradea. Astfel, magistratii instantei supreme au hotarat ca actiunea organizata de procurorii Anticoruptie in 24 mai 2002 nu are nici o valoare.
Expertul tehnic local Corneliu Huplea s-a autodenuntat acum trei ani, sustinand ca Elena Pop-Blaga i-ar fi cerut 100 de milioane de lei pentru a aproba un decont supraevaluat al unei expertize pe care el o facuse la o societate aflata in lichidare. Judecatoarea a negat, insa, de la inceput acuzatiile, sustinand ca este o inscenare a procurorilor PNA. De alfel, acestia din urma nu au reusit sa aduca niciodata o dovada concreta a coruptiei magistratului.
In urma flagrantului, pe mainile femeii nu au fost descoperite urme din substanta fluorescenta cu care fusesera marcati banii. Elena Pop-Blaga nici macar nu era acasa cand expertul a lasat suta de milioane intr-un cos din bucatarie, spunandu-i mamei acesteia ca trebuie sa lase un pachet pentru fiica sa. Judecatoarea a fost totusi arestata, principala proba constituind-o o inregistrare telefonica din care nu reiese, insa, intelegerea dintre aceasta si denuntator.
Dupa ce a fost eliberata si cercetata in stare de libertate, Elena Pop-Blaga a dat in judecata PNA, presa si Politia, pentru vicii de procedura si pentru ca i-au incalcat grav dreptul la imagine, autorizand publicarea si publicand fotografii in care aparea incatusata. Ea a atacat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) arestarea ilegala, actele de procedura penala si „relele tratamente la care a fost supusa in timpul arestului preventiv”.
Ex-magistratul s-a mai plans de amestecul politicului in arestarea sa, sustinand ca procurorii PNA nu au fost independenti si impartiali, fiind subordonati politic si ierarhic. Elena Pop-Blaga a acuzat avizul de cercetare penala emis de ministrul Justitiei de atunci, Rodica Stanoiu, vicepresedinte al PSD, apoi ilegalitatea organizarii flagrantului delict de luare de mita, precum si faptul ca nu a fost niciodata audiata ca inculpata, ci doar ca invinuita, ceea ce demonstreaza, potrivit plangerii inaintate CEDO, ca nu i s-a aplicat prezumtia de nevinovatie.
De asemenea, fosta judecatoare s-a plans magistratilor instantei europene ca, in perioada cat a fost inchisa preventiv, a fost „aruncata intr-o incapere cu detinute de drept comun, iar in perioada arestului a fost supusa unor rele tratamente atat din partea colegelor de celula, cat si din partea anchetatorilor”.
In premiera pentru jurisprudenta romaneasca, Elena Pop-Blaga a invocat un articol din codul de procedura penala, care interzice incatusarea femeilor. Argumentele forte al acesteia sunt toate fotografiile aparute in ziare, in care aparea cu catusi la maini, incadrata de doi politisti.

Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...
Ultima oră
Pe aceeași temă