2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialJoseph Daul: "Fondurile UE nu sunt pentru mafie"

Joseph Daul: „Fondurile UE nu sunt pentru mafie”

Guvernul roman este responsabil pentru gestionarea corecta a fondurilor europene si pentru continuarea luptei anticoruptie, avertizeaza presedintele influentului grup al popularilor europeni din Parlamentul European, Joseph Daul. Politicianul francez regreta ca in Romania nu au avut loc alegeri anticipate si ca euroalegerile au fost amanate pentru luna noiembrie. "Este foarte important cine reprezinta Romania in Parlamentul European, pentru ca Romania are un interes direct, de exemplu la votarea bugetului pentru tara dvs. Trebuie sa existe oameni capabili, care sa fie acolo cand se vorbeste despre Romania", spune Daul. In privinta luptei anticoruptie, liderul PPE se arata ingrijorat, mai ales dupa demiterea Monicai Macovei. "Nu pot sa accept ca doar unii oameni corupti sa beneficieze de fondurile europene. Fondurile sunt pentru Romania, pentru imbunatatirea calitatii vietii romanilor, a infrastructurii, nu pentru mafie. Este foarte important ca Guvernul sa faca totul impotriva coruptiei. In cazul in care Comisia Europeana va constata ca sunt probleme mari, se poate intampla ca intr-o buna zi sa spuna ca nu mai trimite bani in Romania. Iar acest lucru ar fi catastrofal pentru romani", sustine Daul, fost presedinte al Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European.

 

Prezent la conferinta "European Ideas Network", ce a avut loc la Varsovia, la sfarsitul saptamanii trecute, Joseph Daul, liderul popularilor europeni, grupul cel mai numeros din Parlamentul European, a acordat un interviu "Romaniei libere".

» Peste doua luni vom avea alegeri europene, dar interesul publicului si chiar al partidelor este foarte scazut. Cat de importante sunt aceste alegeri pentru Romania?
— Este foarte important cine reprezinta Romania in Parlamentul European, pentru ca Romania are un interes direct, de exemplu la votarea bugetului pentru tara dvs. Trebuie sa existe oameni capabili care sa fie acolo cand se vorbeste despre Romania. Este foarte important.

 

» Cum vedeti faptul ca Romania a amanat euroalegerile, spre deosebire de Bulgaria, care are deja din luna mai europarlamentari alesi democratic?
— Am spus-o si atunci, nu am fost pentru amanarea alegerilor. Am crezut intotdeauna ca Bulgaria si Romania, care au aderat impreuna la UE, vor avea si alegeri pentru Parlamentul European in acelasi timp.
Ar fi fost mai bine pentru Romania daca ar fi organizat alegerile atunci. Dar politica interna nu este problema mea – am destule probleme cu politica de la noi din Franta. Ce pot spune e ca sper ca la aceste alegeri sa se vorbeasca si despre Europa.

» Fiind prima campanie de acest gen si un dezinteres general, cum ii sfatuiti pe politicienii romani sa abordeze problemele europene?
— Voi veni in Romania de doua ori, pe 5-6 octombrie si pe 19-20 noiembrie, pentru a ajuta putin in campanie si pentru a vorbi despre Europa, ce inseamna, ce decizii depind de ea. Ce se intampla in agricultura, ajutoarele pentru infrastructura, tot ce se construieste acum din fonduri europene – Romania trebuie sa inteleaga ce important este ca a devenit membru UE, ca standardul de viata va creste –, suntem in Polonia acum si vedem cat de multe s-au schimbat pentru ei aici dupa aderare.

» Lupta anticoruptie a fost o tema foarte importanta inainte de aderarea Romaniei, dar acum mijloacele de presiune ale UE s-au diminuat, chiar daca exista acel mecanism de "asistenta" postaderare in domeniul Justitiei.
— N-as spune ca s-au diminuat, poate din perspectiva Romaniei. Am insa o temere: ati avut un ministru al Justitiei foarte bun, Monica Macovei, pe care am sprijinit-o total, iar guvernul a dat-o afara. Acesta a fost un semn foarte prost. si nu pot sa accept ca doar unii oameni corupti sa beneficieze de fondurile europene. Fondurile sunt pentru Romania, pentru imbunatatirea calitatii vietii romanilor, a infrastructurii, nu pentru mafie. Este foarte important ca guvernul sa faca totul impotriva coruptiei. In cazul in care Comisia Europeana va constata ca sunt probleme mari, se poate intampla ca intr-o buna zi sa spuna ca nu mai trimite bani in Romania. Iar acest lucru ar fi catastrofal pentru romani.

» Ati spus la inceputul mandatului dvs. ca grupul PPE va urmari foarte atent situatia fondurilor europene din Romania si ca ar putea chiar cere Comisiei Europene revizuirea sau blocarea lor daca se constata nereguli. Va mentineti pozitia?
— Comisia Europeana analizeaza acum in detaliu acest lucru si face un set de recomandari pe care Guvernul roman trebuie sa le ia foarte in serios. Daca se constata acte de coruptie sau deturnari de fonduri, atunci va fi pedepsita intreaga Romanie, pentru ca toate fondurile vor fi blocate. Responsabilitatea este in intregime a Guvernului.

» Aveti incredere in Justitia romana ca va putea rezolva asemenea cazuri?
— Nu este doar justitia romana. Curtea Europeana de Conturi va cerceta si ea independent ce se intampla cu fondurile europene. si Bruxelles-ul investigheaza ce se intampla cu fondurile, pentru ca e vorba de banul public european.

» Ce partener de discutii are UE, cand si ministrul de Justitie este cercetat pentru coruptie?
— Guvernul. Atat timp cat este doar in cercetari, se mai poate colabora. Dar, in momentul in care se dovedeste, este o fapta foarte grava ce nu poate fi acceptata.

» Aici, in Polonia, au loc in curand alegeri anticipate. In Romania, desi guvernul actual este ultraminoritar si sprijinit intr-un mod netransparent de opozitia social-democrata, nu vom avea alegeri anticipate. Cum vedeti aceasta situatie?
— Ar fi fost bine pentru Romania daca se organizau anticipate. Dar democratia se invata greu. Cand se ajunge la o situatie in care nu mai exista majoritate de guvernamant, ca acum in Polonia, democratia trebuie sa se intoarca la cetateni. Este foarte bine ca in Polonia au acum loc alegeri anticipate. Desigur, problema e daca vor merge la urne, dar si acest lucru face parte din democratie. Fiecare este liber sa-si exprime optiunea de vot, iar cei care nu o fac trebuie sa accepte alegerea facuta de ceilalti. si asta este democratie. O spun si in Franta: cei care nu merg la vot nu pot apoi sa critice.

 

» Cu ochii pe agricultura
Fost presedinte al influentei Comisii pentru Agricultura a Parlamentului European intre 2002 sI 2006, Joseph Daul a fost ales presedinte al grupului PPE-DE pe 9 ianuarie 2007. Militeaza pentru reforma Politicii Agricole Comune si a urmarit foarte atent problemele legate de fondurile pentru agricultura in noile state membre. In luna iunie 2007, dupa prezentarea raportului Comisiei Europene privind progresele Romaniei si Bulgariei, Daul spunea: "Este regretabil ca o tara cu un asemenea potential agricol nu poate beneficia din plin de pe urma fondurilor pentru agricultura, pentru ca autoritatile nu au implementat mecanismul corect pentru platile catre fermieri."

PPE – o forta politica influenta in UE
Cu sefi de stat si de guvern precum Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, cu presedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering, si cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, Partidul Popular European este o forta politica influenta in Uniunea Europeana. De centru-dreapta, PPE este dedicat principiilor subsidiaritatii, transparentei si eficientei. In Parlamentul European, PPE-DE este cel mai numeros grup, cu 227 din cei 785 de europarlamentari, fiind urmat de Partidul Socialist European cu 218 membri. Romania are in prezent trei partide membre PPE: Partidul Democrat, UDMR si PNTCD.

Cele mai citite

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă